Evenimente 2018 la Restaurant La Bordei

Specilități din vită și oaie

200 / 200 g

carne de berbec, mămăligă

Numai ce am recitit titlul și deja ne furnică stomacul de pofte. Ne și imaginăm pe vremea dacilor, în jurul focului, cu ochii pe jaratecul unde sfârâie pastrama de berbecuț.

Îmbăiată într-un baiț făcut dintr-o rețetă secretă – păstrată cu sfințenie, pastrama de berbecuț ar merge la fel de bine și crudă. Atât e de gustoasă. Numai că trasă prin tigaie, la foc mic și jucăuș, unsă fin cu ulei și presărată cu sare și piper, devine un pic o altă poveste. O poveste de toamnă târzie, la un păhărel de must, alături de cei dragi.

Pastrama este vioara întâi, fără îndoială, dar parcă n-ar avea același farmec fără o bucată zdravănă de mămăliguță lângă ea. Și nu orice fel de mămăliguță, ci una de vremea dacilor, din făină de mei, tăiată cu ața. Cele două se completează perfect, pentru o experiență desăvârșită a gusturilor.

Tu ce mai aștepți? Vino să guști din povestea asta fără sfârșit la un păhărel de must La Bordei!

250 / 200 g

berbecuț marinat la grătar și cartofi prăjiți

Sigur ai văzut ospețele boierești filmele istorice de la noi. Mesele lungi, din lemn masiv, abia făceau față platourilor imense pline cu cotlete și alte delicatese din care se înfruptau marii conducători de oști.

La Bordei n-aveam cum să trecem peste ele. De aceea am trimis vorbă din munte în munte, până la stâna cea mai îndepărtată, de unde ne aprovizionăm săptămânal cu carne fragedă de berbecuț. Crescut pe creștetul munților, la aer curat și iarbă verde, berbecuțul de stână pe jăratic are un gust pe care nu îl uiți prea ușor.

Dar asta nu e totul. Imediat ce ne parvin de la stână, cotletele de berbecuț intră într-un adevărat ritual. Sunt crestate fin, unse cu mirodenii și lăsate la macerat timp de câteva zile și nopți. Marinata în care se scaldă le fac atât de fragede încât nici nu știi cu adevărat ce mănânci. Apoi, sunt întinse unul lângă altul pe jăratic până sunt coapte bine pe toate părțile.

Se servesc de obicei alături de cartofii noștri prăjiți, dar nu este o regulă. Ideea e să te bucuri din plin de aroma cotlelor domnești de La Bordei.

Nu mai sta pe gânduri: comandă acum o masă domnească pentru domnitorul din tine!

200 / 200 g

mușchiuleț de tauraș, voinicică, mămăligă cremoasă

Pentru un drumeț neobosit așa cum ni te închipuim pe tine, călătorule, am pregătit ceva special: mușchiuleț de tăuraș, ca la românaș. Adică așa cum mâncau românii neaoși pe vremuri, când se opreau pe undeva să se hodine.

Carnea de vițel, cea mai fragedă și gustoasă din câte există, se procură din sursă sigură, și se prepară urmând pașii unei rețete păstrate cu sfințenie din moși-strămoși.

Chiar dacă e proaspăt, mușchiul de vițel trebuie pregătit pentru aventura ulterioară de pe jăratic. Va fi pus la macerat într-un vas de lut și acoperit în întregime de un baiț special gândit pentru el. Mușchiulețul se va relaxa acolo timp de două-trei zile, timp în care i se va impregna aroma de specială a baițului, urmând a deveni unul prietenos pentru toate gusturile la finalul procesului.

Fript cu grijă pe jăratic, mușchiul de tăuraș ți se va înfățișa pe un pat de voinicică, numai bună pentru a-ți răcori senzația de foame. Alături va trona demnă o mămăliguță din mei, așa cum le plăcea strămoșilor noștri să mănânce. Sărăbătoarea gusturilor autentice, la tine în farfurie!

Un ospăț neaoș românesc pe care te invităm să-l încerci cu încredere La Bordei.

40 lei

200 g

vita, ou, pesmet

300 g

vita, mustar, ulei, faina, pasta de ardei iute, sare, piper

59 lei

300 g

muschi de vita, castraveciori murati, ceapa rosie, capere, patrunjel, galbenus de ou, ulei, mustar, sos Worcestershire, suc de lamaie, sare, piper