Evenimente 2018 la Restaurant La Bordei

Specialități din porc

250 g

piept de porc, pulpă de porc

Nu știm alții cum sunt, dar nouă ni s-a întâmplat să intrăm în restaurant cu o foame de lup și să nu știm ce să comandăm. Poate cunoști momentul acela când îți ești prea înfometat să te decizi cât ai clipi și nici nu ești dispus să aștepți prea multe de la un preparat netestat înainte.

Carnea la garniță ca la daci este pontul pe care ți-l oferim de câte ori te vom surprinde flămând și nerăbdător.

200/200 g

ciolan de porc afumat, varză roșie

Hmm… ce ai zice ca astăzi să fie ziua ta de răsfăț? Nu-i așa că meriți și tu o mică răsplată pentru efortul depus până acum? Cum îți sună să comanzi o răsplată dacică și ea să vină spre tine împrăștiindu-și aroma în stânga și-n dreapta?

Ciolanul de porc afumat la lemn de brad și varza roșie călită în tihnă, la foc mic, sunt modul nostru de a te răsplăti pe tine. Să vezi cum carnea cade pe ciolan de fragedă ce e, în timp ce șoricul numai bun de crocant îți face cu ochiul de pe margine, e o experiență aparte. Înghiți în sec și nu știi cum să începi mai repede.

Varza călită îi va fi mereu alături și are un scop precis, acela de a alinia poftele și de a potoli dorința de a te înfrupta numai din ciolan. Aleasă atent din grădina noastră de la țară și călită după o rețetă păstrată cu strictețe de mii de ani, ea completează perfect tabloul din fața ta.

Ce zici, nu-i așa că meriți o răsplată pe cinste?

Răsplata dacică te așteaptă la Bordei, numai dă-ne un semn!

200 / 100 / 50 / 200 g

cotlet de porc, ciuperci, ceapă rolie coaptă, mămăligă friptă

Nu te uita la fotografia alăturată, pentru că nici măcar ea nu a fost în stare să surprindă tot ce poate transmite acest fel de mâncare de La Bordei.

Cotletul haiducesc servit de noi se face remarcat pe orice masă de bucate. Are personalitatea puternică a dacilor de demult și naturalețea dată de ingredientele ce-l acompaniază. Ciupercile de pădure proaspăt culese și tăiate mărunt sunt ariegarda. Urmează ceapa roșie, coaptă în prealabil, și introdusă pe final în ceaun. Căci da, am omis să-ți spunem: cotletul haiducesc autentic nu poate fi decât cel preparat la ceaun!

Ultima, dar nu cea din urmă, este mămăliga din mei, friptă. Tocmai la fix să imprime și mai tare aerul de poveste demult uitată, dar reînviată într-o farfurie de lut chiar în fața ta. Gustul de neuitat va fi și mai puternic dacă vei alege să stropești festinul cu niște vin roșu, strămoșesc.

Am continua să scriem, dar te lăsăm pe tine să completezi rândurile lipsă. Să adaugi o filă poveștii din farfuria ta. Poftă bună!

80 / 150 / 100 / 100 / 200 g

mititei, ceafă de porc, pulpă de pui, cârnați de pleșcoi, cartofi prăjiți

Un ospăț de cinste nu poate veni la masă decât pe o tipsie. Mititeii, ceafa de porc, pulpa de pui, cârnații de Pleșcoi și cartofii prăjiți se încolonează discret pe tava mare de argint, exact ca oștenii în fața comandantului în vremurile de demult. Dar să le luăm pe rând.

Micii pot fi făcuți cum vrei tu. Fripți bine ori mai în sânge, mititeii noștri au convins mereu datorită rețetei speciale: un amestec deosebit de carne de vită cu miel, în cantități bine proporționate. Ceafa de porc are avantajul că a fost ținută în baiț cu o noapte înainte. E pufoasă și numai bună de mâncat, chiar dacă a sfârâit un pic pe grătarul cu lemne.

Știm cu toții cum stă treaba cu puii de țară. Alt gust, altă textură. Ca și cu cârnații de Pleșcoi aduși de la mama lor și ținuți în afumătoare cu simț de răspundere. Despre cartofii prăjiți în ceaunul din curte, vorbele sunt de prisos. Ei sunt liantul dintre toți oaspeții tipsiei. Ei sunt sarea și piperul.

Tipsia românească de La Bordei te așteaptă!

200 / 250 g

ciolan de porc afumat. fasole albă

Știi ce primeau vlahii atunci când se întorceau victorioși de la luptă? În primul și în primul rând, o masă îmbelșugată. Un festin binevenit după zilele de pribegie și de luptă, numai bun să le dea din nou puteri s-o ia de capăt.

Păstrând tradiția cu sfințenie, am decis să fii și tu răsplătit astăzi. Pentru că meriți.

Gustul de demult îți va aminti de unde vii, dar mai ales în ce direcție trebuie să mergi. Este gustul mâncării autentice de pe aceste meleaguri, încă din vremea în care străinii ne numeau valahi sau vlahi.

Rupe o bucată de ciolan afumat, proaspăt scos din oala cu fasole albă, și lasă gusturile să danseze. Nu există senzație mai tare de lucru bine făcut în bucătărie sau cel puțin noi nu știm de ea. Boabele de fasole sunt moi și pufoase, dar surse sigure de energie, pe când ciolanul este elementul de echilibru din toată această nebunie culinară. Pe care n-ai cum s-o ratezi!

Ne-am luat cu bucatele și era să uităm de sfatul doctorului: un păhărel de răchie înainte de masă netezește discret terenul, iar la final, unul de vin e pasament curat. Să fie primite!

300 / 200g

Știu că ai mai mâncat sarmale până acum dar, crede-mă, sarmalele preparate la noi le întrec pe cele făcute de mama acasă. Preparate cu măiestrie după una din cele mai vechi rețete descoperite la noi în țară, îți lasă gura apă încă de când le vezi prima oară-n farfurie. Am ales carnea de porc cea mai grasă și mai suculentă, am tocat-o și am învelit-o în varză și condimente, ca să-ți oferim un moment de răsfăț și deliciu, indiferent cât de pretențios ai fi.
Stropite cu smântână proaspătă, aliniate între bucăți de mămăliguță pregătită în stil ciobănesc și servite cu un ardei iute de-ți pune sângele în mișcare, sarmalele noastre le vor întrece pe cele ale mamei sau ale bunicii. Și să-ți mai zic un secret: opțional, ca să-ți dregi gâtlejul și să-ți faci curaj, poți servi porția de sarmale împreună cu un pahar de țuică de prune venită direct de la țară. Fie vorba-ntre noi.
Te așteptăm!

200 / 200 / 150g

coaste de porc, cartofi taranesti, muraturi

4 lei

/bucata

180 / 50 g

fleică de porc, pastă de ardei iute, vin alb, unt, sare și piper

200 / 200 / 40 g

fleică porc, carnați semiafumați, ulei floare, vin alb, usturoi, smântână, brânză de burduf, mămăliguța de porumb

25 lei

250 g

cascaval, sunca, file porc, pesmet, ou

250 g

carnaciori, fleica de porc, spata porc, sos picant

300 g

file porc, ciuperci, cartofi piure

350 g

fleica, spata porc, carnaciori picanti, mamaliga, branza si ou prajit