Evenimente 2018 la Restaurant La Bordei

Specialități din pasăre

300 g

ficat de pasăre, sare, piper, vin roșu

Preparată după o rețetă originală, păstrată cu sfințenie din generație în generație, învârtita dacică te va cuceri imediat. I se spune “învârtită” pentru că îți propunem o ruladă făcută dintr-un aluat crocant și umplută cu ficăței gustoși de pasăre de țară.

Dacă te gândești că e o ruladă oarecare, ești într-o mare eroare. Să începem cu aluatul: este făcut din făină de grâu integral și copt numai cât să prindă o crustă la suprafață. În interior e moale și pufos, extrem de prietenos cu ficățeii de pasăre atenți selectați pentru a-ți delecta simțurile.

Secretul gustului deosebit constă în sosul de vin și miere, ingrediente nelipsite din meniul de zi cu zi al dacilor. Proporțiile bine păstrate din vechime și condimentele ce îi conferă personalitate, fac din sosul învârtitei ingredientul minune pentru o seară perfectă.

Acompaniată cu un pahar de vin roșu, care întărește senzația de lucru bine făcut, învârtita dacică te cucerește din prima. Pentru totdeauna !

200 / 200 g

pulpă de rață confiată

Vrei o masă pe cinste? Fie ești flămând, fie ești sătul, o rață pe curechi murate cu mămăliguță și ardei iute, preparată în stil tradițional, îți va mângâia papilele gustative. Gătită cu mare atenție în vas roman, din rață grasă de țară, unsă cu vin nefiert ca-ntr-o poveste spusă târziu în noapte, rața pe varză te va face să te lingi pe degete. Imaginează-ți că toate sucurile și grăsimea din pieptul și pulpele raței se scurg molcom între fâșiile de varză și îi dau așa un gust… mamă, mamă!
La noi, poți cere ospătarului să-ți aducă varza așa cum îți place ție, mai dulce sau mai acră, mai rumenă sau mai crudă, așa cum o serveau dacii la Argedava, pe vremea lui Burebista.
Vino să fii și tu parte din povestea de demult! La restaurantul „La Bordei” îți răsfeți toate simțurile cu o masă sățioasă de rață pe varză, după o rețetă străveche din bucătăria dacilor.
Te așteptăm cu drag!

200 / 150 g

carne de pasăre, țelină, morcov

Indiferent de anotimp, tocăniță noastră de pasăre este alegerea perfectă dacă vrei să te delectezi cu un fel de mâncare tradițional și unic, în același timp.

Diferența se vede de la prima înghițitură. Gustul de neuitat al cărnii de pasăre de curte, crescută natural, e fără egal. Apoi, combinația de țelină și morcovi, culese atent și ele din grădina bunicii, dă tonul final. Tocanița se prepară la ceaun, la foc potrivit, și cu un pahar de țuică de prună lângă. E bun ca aperitiv, deci ți-l recomandăm și ție.

Pe lângă carnea de pasăre de țară, țelina și morcovii amintite, se mai adaugă un ingredient ce nu-l găsești peste tot: sarea pură de la Buridava! Presărată atât cât trebuie, ea încheagă gusturile și dă un gust aparte tocăniței.

Tocanița de pasăre ca la Buridava face casă bună cu mămăliguța și cu murăturile, dar nu refuză nici un păhărel de vin la final.

Ce zici, crezi că-i poți rezista?

200 / 200 g

piept de rață, vin roșu, miere. țelină

Pieptul de rață ca la Sarmizegetusa este ca o vedere din trecut, redată fidel cu tehnologia de astăzi. Toate detaliile sunt la locul lor, vizibile, imaginea de ansamblu poarta patina timpului, doar senzația finală pare și mai puternică.

Dar despre ce vorbim? Despre pieptul de rață de curte – crescută ca pe vremea bunicilor – preparat conform unei rețete de pe vremea Sarmizegetusei. Vinul roșu de-ți pune sângele în mișcare cât ai clipi și mierea de albine autentică, distribuite în cantitățile potrivite, sunt elementele esențiale ale acestui preparat.

Îți mai spunem doar că țelina – legumă de bază în vechime – nu avea cum să lipsească. Încă un detaliu: pieptul de rață copt în sos de vin roșu și miere este sursa perfectă de tonifiere după o zi muncă. Gustul cărnii este accentuat de sosul secret până într-acolo încât te vei trezi într-o poveste cu daci și romani. În plus, varza murată de alături și garnitura de orez completează perfect tabloul unei sărbători perfecte în farfurie.

Comandă acum un piept de rață după o rețetă de la Sarmizegetusa de La Bordei și te vei convinge singur de cele povestite mai sus.

200 / 50 / 200 g

piept de curcan, dulceață de ceapă, garnitură la alegere

Zi-ne sincer: de când n-ai mai mâncat ceva cu adevărat deosebit? Ceva care să meargă impecabil la trup și la suflet?

La Bordei are următoare propunere pentru tine: încearcă o delicatesă pur românească, realizată după o rețetă unică și fidel păstrată de-a lungul timpului.

Legenda zice că unul dintre dacii lui Decebal ar fi inițiatorul acestui preparat tradițional, pe care l-ar fi gândit special pentru conducătorul lui. Se spune că se ia una bucată carne de curcan gras, de țară, și se tranșează în felii de mărimi apropiate, nici prea mari, nici prea mici. Apoi – și aici se pare că ar fi tot secretul – se pune la încins într-o formă de lut, la foc mic, dar prietenos cu ideea de delicatesă culianară. În timp ce bucățile de curcan se perpelesc când pe o parte, când pe alta, la un moment știut bine numai de bucătar, se adaugă dulceața de ceapă!

Dulceața de ceapă – a cărei rețetă în sine reprezintă un nestemat pentru cunoscători – are darul de a carameliza carnea de curcan, practic de a-i scoate în evidență atuurile pe care până acum doar le intuiam. Ceva între dulce și ușor uite, o nebunie!

O astfel de delicatesă are avantajul de a putea fi servită cu o garnitură la alegere sau chiar fără garnitură. Aceasta este delicatesa românească, mâncarea supremă!

Hai La Bordei, să afli exact cum stă treaba cu delicatesele!

150 g

abur/ gratar/ cuptor

100 /180 g

piept de pui, ceapă, ardei gras, dovlecel, unt, ulei floarea soarelui, pasta ardei iute, sare, piper, vin alb

100 / 200 g

piept de pui dezosat, ciuperci, unt, ulei de măsline, sare, piper, vin alb, mărar

20 lei

250 g

piept pui, amestec legume, boia, sare, piper

22 lei

250 g

piept de pui, morcov, dovlecei, kapia, ceapa verde, susan