Evenimente 2018 la Restaurant La Bordei

MENIU

Mic dejun

piept de pasăre și mușchiuleț de porc – 100 g

Gustări reci și calde, salate, antreuri

Român de ești, probabil ai mai avut parte până acum la vreo masă de jumări rumenite; rețete există la noi cu duiumul. Însă, dacii știau cel mai bine ce i se cuvine cărnii grase din piept de porc, fiartă în vas de lut cât să se topească grăsimea și rumenită pe jăratec odată ce s-a făcut bucățele.
Încă de pe timpul marelui Decebal și poate chiar dinaintea lui, dacii au știut cum să separe untura de carne după ce a fiert și să prepare jumările atât de moi la interior și crocante la exterior, de ți se topesc în gură. Alături de porția sănătoasă de jumări ce o vei primi când vii La Bordei, poți zdrobi două cepe roșii pe fund de lemn și vei descoperi gustul desăvârșit și unic de pe vremuri al bucătăriei românești.
Aici, La Bordei, păstrăm ca pe aur rețeta bătrână de jumări rumenite din timpul dacilor și te invităm și pe tine să ți-o împărtășim. Vino și cere fără teamă ceastă gustare ce-ți deschide apetitul pentru povești și mâncare bună.

350 g

mezelic porc, mezelic pasăre, telemea, măsline, ceapă roșie, jumări, șorici

Când foamea ți se cațără-n stomac și pofta își face culcuș în mintea ta, ești invitat la restaurantul La Bordei unde te vei înfrupta din bunătățile dacilor de odinioară. Aici îți vei potoli pe deplin foamea cu un platou țărănesc dacic, făcut din cele mai alese gustări ce au rămas în istorie.
Adus pe blid zugrăvit în culori tradiționale, umplut până la refuz cu preparate reci și naturale, îți va unge sufletul încă de la prima vedere. Mezelicul de porc îmbinat cu mezelic de pasăre va întrece orice aperitiv ce l-ai gustat vreodată. Telemeaua ușor sărată din lapte proaspăt muls ți se va topi pur și simplu pe limbă, alături de jumări ușor rumenite și crocante și șorici care nu-ți va da voie să-l lași în farfurie.
Ca să-ți pice bine mezelicul, îți dăm inele de ceapă roșie proaspăt culeasă din grădină și măsline aromate culese direct de pe malul Mării Mediterane.
Bucătăria dacilor a impresionat toate popoarele cu care au intrat în contact și a fost atât de mult îndrăgită, încât rețetele au fost păstrate de-a lungul timpului și transmise prin viu grai până-n zilele noastre. Aici, La Bordei, le prețuim de ani de zile și ți le pregătim direct din ingredientele bogăției naturiste a meleagurilor noastre. Vino la ospăț și încearcă platoul preparat așa cum numai dacii știau mai bine!

100 g

Ai poftă de o gustare sănătoasă, pufoasă și ușor de digerat? Preparată din cel mai proaspăt și gras lapte de vaci de țară, cu smântână albă ca prima zăpadă dintr-o dimineață senină de decembrie, stropită cu bucăți de unt și aromată cu verdeață, crema de brânză La Bordei e un răsfăț pentru orice gurmand.
Încă de la prima atingere, simți cum ți se topește în linguriță, în drum spre a ta guriță. Mai fină decât orice mătase de pe lume și mai moale decât orișice unt ce l-ai zărit vreodată, crema de brânză La Bordei este un adevărat deschizător de drumuri pentru apetitul tău.
Vrei să știi de ce va fi cea mai bună cremă de brânză pe care o s-o încerci vreodată? Îți spunem secretul: verdeața proaspăt culeasă ce poate fi pătrunjel, mărar sau ceapă verde e atent aleasă chiar de noi din grădinile gospodarilor de pe meleagurile noastre și foarte bine tocată ca să se împreuneze cu brânza formând o cremă cum nu ai mai văzut.
Și… mai avem un secret care face crema de brânză La Bordei atât de savuroasă… dar te lăsăm pe tine să-l descoperi când vii pe la noi. Îți garantăm că pleci cu voie bună și burta plină!

salată de vinete, zacuscă, icre, fasole bătută – 200 g

Tacâmurile, lingurile și cuțitele abia ce-așteaptă să fie-nfundate-n preparatele reci și sănătoase ce sunt servite La Bordei. Dacă și ție-ți plac la fel de mult gustările reci și ușoare, aici ai nimerit bine.
De vii în miez de zi sau în prag de seară la noi la restaurant, fie că ai un apetit cât un urs de mare, fie că ți-e poftă de o mâncare sănătoasă, gustarea rece La Bordei e recomandarea noastră.
Făcută din vinete imediat scoase de pe foc și bătute bine împreună cu niște cubulețe de ceapă, salata de vinete îți va întrece orice așteptare. Zacusca noastră-i un amestec gustos de vinete coapte, gogoșari grași de țară și suc de roșii, o adevărată tradiție printre gospodinele românce.
Ca să înghiți în sec în timp ce citești aceste rânduri, am lăsat ce-i mai bun la final: icre de crap cu ceapă, tocate mărunt și făcute-n casă, ce le vei observa gustul și mirosul de la prima îmbucătură, fiind atât de diferite de cele din comerț.
Iar ca să fie gustarea ta completă, să știi că mai primești și o porție de fasole bine bătută cu ceapă călită pe deasupra, care te va încălzi pe dinăuntru și te va face să ceri îndată o nouă porție.
Ca să nu ne mai lungim cu vorba, sună-ne să faci o rezervare sau vino direct la noi și te vom ospăta așa cum știm noi mai bine.

400 g

Mai ții minte cum gătea bunica? Ea dintotdeauna a știut ce i se cuvine celei fierturi de porumb cunoscută sub numele de mămăliguță, udată cu smântână din lapte proaspăt muls și trântită pe pat de brânză de burduf, topindu-se pe deasupra.
Bunica prepara mămăliga din făină galbenă măcinată între cremenele unei mori vechi și leneșe, pe care o fierbea în apă din fântâna adâncă. În timp ce fierbea, presăra deasupra sare cenușie din bulgăre de munte. Timp de câteva zeci de minute o mesteca la foc mic până se făcea cremoasă și apoi o răsturna pe vasul mare de lut de pe masa de lemn în timp ce aburii din cratiță urcau jucăuși până-n tavan.
În timp ce mămăliga prindea contur și era fiartă în cazan, bunica spărgea câteva ouă scoase nu demult din cuibar și le vărsa albușul și gălbenușul în tigaia încinsă, ca să capete culoare și formă.
Mai ții minte mămăliguța de la bunica? Ei bine, La Bordei, ne vom asigura că nu o vei uita niciodată. O vom pregăti la fel cum îți plăcea ție pe vremuri, cu la fel de multă dragoste și pasiune, așa încât de gustul ei să nu te saturi niciodată.

salată verde, roșii, ardei gras, castraveți, telemea, măsline, ceapă – 350 g

Generoasă a fost natura cu dealurile patriei noastre! Ne-a dat ploaie, ne-a dat soare, ne-a dat pământuri de soi bun să cultivăm cele mai sănătoase salate cum nu s-au mai văzut oriunde altundeva în Europa, de la marele Decebal încoace…
Din rafturile colbuite ale istoriei am scormonit după o veche rețetă de salată câmpenească pe care suntem gata să ți-o preparăm imediat, aici La Bordei.
De ești molcom după o noapte grea, de ești ostenit după o zi lungă de muncă, o salată câmpenească te pune pe picioare și-ți dă roșeață în obraji. Gustul ei e obținut dintr-o amestecătură de legume proaspăt culese din grădinile țăranilor, spălate cu apă limpede de fântână adâncă și trecute prin mâinile iscusite ale bucătarilor noștri.
Salata verde întâlnește feliuțele de roșii zemoase de vară târzie și se amestecă împreună cu ardeiul gras și castraveții proaspăt tăiați și decojiți. Pentru savoare și mai mult gust, am presărat pe deasupra bucăți de telemea de vacă de la țară și am turnat câteva picături de ulei de măsline de soi, ca să-ți alunece mai ușor pe gât. Am pus toate cestea într-un bol și, la final, înainte să-ți aducem porția sănătoasă de salată câmpenească, nu ne pripim și-ți punem felii de măsline și ceapă, tocmai ca să-ți pice bine.
Când ți-e pofta mai mare, toate drumurile te vor aduce La Bordei și noi te vom cinsti cum știm mai bine!

măsline, nucă, mărar, ulei de măsline, pătrunjel, morcov, roșii – 200 g

Mehedinții noștri dragi, câte vitejii ați văzut voi de-a lungul istoriei, începând de la daci încoace… Drobeta este locul pe unde au pătruns romanii pentru prima oară în misiunea de a cuceri Dacia și e un tărâm recunoscut pentru câmpiile sale pline de viață și culoare și pentru vegetația bogată.
Direct din Drobeta am adus pentru tine o rețetă de salată cum nu s-a mai văzut în ceste părți ale țării și cum numai aici La Bordei poți servi. Am cules cele mai proaspete legume ce le-am putut găsi și le-am mestecat laolaltă cu măsline și pătrunjel. Gustul care nu se uită la această salată este dat de miezul de nucă dobrogeană, un pumn de fibre și minerale ce-ți umple trupul de energie.
Ca să-ți pice bine și să fie ușor de înghițit, am udat salata cu nițel ulei de măsline să-i dea gustul cela ce te răsfață atât de mult la o salată.
O porție de salată Drobeta te face voinic ca un urs și te pregătește să înfrunți greutățile vieții, ieșind câștigător de fiecare dată. Hai pe la noi să-ți facem o salată cum numai în Mehedinți ai mai putea mânca!

mix de salată, busuioc, mezelic de pasăre, struguri – 350 g

Bine-a zis cel ce odată a rostit vorbele: La Bordei, mănânci și bei! Mult adevăr a grăit, însă ce a uitat să spună a fost că aici poți mânca o salată cu mezelic de pasăre cum nicăieri nu mai găsești.
Sănătatea și prospețimea se întâlnesc în același bol, formând un dans al gusturilor și-un răsfăț al simțurilor. Chiar în fața ta, vei vedea cum mixul de salată verde cu busuioc și struguri se veselește cu feliile ușor rumene din piept de pasăre de țară, izbăvit la foc stins și înăbușit sub capac.
Firește că salata La Bordei e deliciul casei și toți cetățenii nou veniți o aleg la început, să ne cunoască mai bine și să descopere rețeta păstrată din veacuri cu atâta îndârjire de bucătarii noștri. Abia de câțiva ani încoace, de când s-a născut restaurantul nostru, am făcut ceastă rețetă de salată cunoscută și cu oamenii din București dar și cu orice trecător ce ne trece pragul, înfometat cu pofta pentru o mâncare bună și sănătoasă.
Te așteptăm să guști și tu din salata La Bordei și să vii și cu cei dragi ție, întrucât un deliciu ca acest nicăieri nu mai găsești!

salată, piept de pui, sprot, crutoane aromate – 350 g

Mare conducător a fost strămoșul nostru Decebal și iscusit luptător și militar mai era. Însă, ce nu se știe despre el e că a fost și un mare gurmand, poftind la feluritele mâncăruri preparate de gospodinele de la vremea respectivă.
Decebal a fost un mare iubitor de mâncare proaspătă, culeasă direct din natură, pentru că îi dădea energie să lupte și forță să reziste. Salatele îi făceau mintea ageră și-l ajutau să-și limpezească gândurile în pragul fiecărei lupte.
În cinstea cestui mare lider am adus pe lume o salată ce numai La Bordei poți mânca și nicăieri altundeva. Vei putea mușca din peptul celor mai fragezi pui ce-i avem, împreunați în salată verde, crutoane parfumate cu condimente și felii de șprot abia ce-a fost pescuit.
Vino la restaurantul La Bordei și lasă-te învăluit de aroma unei salate ce numai aici o găsești, în care puiul și peștele se întâlnesc și formează un adevărat deliciu! De vii și o comanzi dimineața sau la prânz, ai energie restul zilei și-ți va merge mintea iute; de vii și mănânci seara, dormi liniștit ca un fulg, fiind o masă ușoară, rapid de digerat.
Așadar, dacă vrei să ai mai multă forță și mintea ageră ca Decebal? Vino La Bordei și comandă salata făcută în cinstea lui, ce-i poartă numele!

Sănătate curată în farfuria ta! Asta avem pentru tine, dacă vii și comanzi crema de măsline specială și aromată ca de la mama ei de-acasă!
Cuprinzătoare și plină de savoare e bucătăria românească, împreunată cu influențe ale bucătăriilor străine învecinate. Strămoșii noștri latini au adus de pe malurile Mării Mediterane măslinele și rețetele ce se pot face din ele. Odată ce ai încercat crema de măsline autentică servită numai La Bordei, te-ai lins pe degete și ai mai cerut o porție!
Pasta ce reiese după ce mixăm mai multe feluri de măsline e delicioasă, dar vrem să-i dăm o aromă și mai intensă așa că o stropim și cu puțin ulei de măsline. Ca să-i dăm și mai multă savoare, adăugăm diferite ierburi pentru gust, pentru că, slavă Domnului, natura a fost generoasă cu noi.
La final, când vei lăsa această licoare mediteraneană să-ți invadeze simțurile, vei simți pe limbă și puțină aromă de usturoi, ca să-ți crească pofta mâncând. Crema de măsline La Bordei e ideală pe pâine integrală prăjită și-i așa delicioasă încât mai mai ce-ți vine să-ți umpli traista cu o porție ca să o duci acasă și să ai pe mai târziu.

350g

telemea de oaie, branza de burduf, strugure, branza de capra, miez de nuca, cascaval afumat, paine prajita

(macrou afumat, icre de crap, scrumbie marinata, somon afumat, Pasta de peste, paine prajita) – 300g

20 lei

salata, porumb, masline, ceapa rosie,ton – 300 g

salata, somon fume, masline, ou fiert , capere – 300 g

rosii, castraveti, masline, feta, ardei gras – 300 g

15 lei

400 g

brânză de burduf, afumatură, mămăligă

300 g

vita julienne, crutoane, rosii, salata

Salate

Ciorbe / Supe

400 ml

fasole alba, ceapă, morcovi, afumătura de porc, pătrunjel

O ciorbă de fasole cu afumătură la vremea ei nu se compară cu nimic. Și a cam venit vremea ei, dacă te-ai oprit să citești aceste rânduri. Fii atent la ce scrie mai jos, pentru că nu știi ce pierzi dacă treci mai departe.

Fasolea dată în mai multe ape, pentru limpezirea gândurilor, se pune la fiert din timp la foc mic, mestecând contanstant. Ceaunul mare e lăsat la “dospit” o vreme, suficient cât să preparăm celelalte ingrediente. Se merge în pivniță, de unde alegem cu simț de răspundere pentru viitorul mesean din produsele noastre afumate. O costiță de purcel de țară ne sare în ochi imediat, astfel că purcedem la următoarea etapă.

Se taie costița în fâșii egale, nici prea groase, nici prea subțiri, să reziste ulterior la foc. O aruncăm peste fasole și ținem totul sub observație încă puțin. Cât să se omogenizeze fasolea cu afumătura la fum de lemn de brad, până miroase de-ți vine să mănânci direct din ceaun.

La final, se servește în bolul de lut pictat în culori tradiționale și cu o salată de ceapă roșie alături. Introducerea perfectă pentru un ospăț ca pe vremuri !

400 ml

carne de pasăre, ou, smântână, mărar, morcovi, albitură

Ideală pentru un prânz ușor și prietenos, ciorbița de pulpițe “La Bordei” are parte de o atenție deosebită din partea bucătarilor noștri. Ingredientele folosite fac diferența, iar gusturile fine ale oaspeților noștri au apreciat-o dintotdeauna.

Imediat ce ai așezat pe masă păhărelul de țuică din partea casei, ți se face instant o foame de lup. Nu că n-ai fi venit cu ea, dar senzația aduce cu se întâmplă la țară, cu oamenii pământului, în al doilea conac al zilei. Ciorbița de pulpițe mai bună ca la greci are rolul de a domoli răscoala dinăuntru pentru ce va să vină la felul următor.

Secretul, căci mereu avem câte unul, constă în carnea de pasăre de țară și în restul ingredientelor obținute din surse verificate și bogate în proteine. Oul, proaspăt cules din cuibar, smântâna untoasă de la cioban, mărarul, morcovii și albitura culese cu grijă de bunicii noștri, toate fac un dans ireal al gusturilor autentice.

Servită fierbinte, pentru a simți din plin aromele naturale, ciorbița de pulpițe “La Bordei” este preludiul ideal pentru o masă de pomină. Nu o rata!

400 ml

pulpă de vacă, morcovi, țelină, ceapă, albitura, verdeață, borș de casă după rețetă dacică

Vrei o ciorbă răcoritoare, revigorantă, care să-ți facă poftă de viață cât ai bate din palme? Alege ciorba de văcuță cu borș acrit după rețeta dacică și nu vei da greș.

Numai să-ți faci o idee, află că borșul despre care vorbim este preparat după o rețetă veche de mii de ani. Umplut în casă în vase de lut, cu infuzii de frunze de vișin și leuștean, borșul este ținut la rece în pivniță pentru a nu-și pierde proprietățile.

Imaginează-ți cum stă carnea de vită în farfurie după am fiert-o în borșul acru din vasul de lut! Extrem de fragedă și jucăușă, ea capătă al gust în momentul în care sunt adăugate albitura, morocovii, țelina și restul verdețurilor.

Servită aburindă, te va cuceri instant aroma ei. Iar la final, parcă ai mai vrea să comanzi și la pachet, pentru cei de acasă. Căci nimeni nu mai are timp să facă așa ceva în ziua de azi !

400 ml

burtă de vită, ou, smântână, borș dacic, usturoi, cruton cu măduvă

Da, știm, ai mâncat ciorbă de burtă peste tot, poți spune că ești specialist în ele. Dar ca a noastră sigur n-ai mâncat, dacă te afli pentru prima dată prin zonă.

Preparată cu suflet și cu burtă de vită din sursă sigură, ciorba noastră a devenit repede un hit. De ce? Pentru că am păstrat linia rețetei originale și pentru că nu am făcut rabat la calitatea ingredientelor.

Cremoasă la aspect și consistentă la gust, ciorba de burtă-altcumva se diferențiază prin faptul că totul a fost pus la fiert în borșul nostru dacic (același pe care îl regăsești și la ciorba de văcuță). Proaspăt și viu, borșul face este factorul de echilibru din farfurie. Ciorba de burtă devine astfel suficient de sățioasă pentru a potoli senzația de foame și, în același timp, ușor de digerat datorită borșului acru.

Se servește alături de un ardei iute și de smântână grasă, de la țară, după preferințe. Usturoiul este și el acolo, pentru doritori și nu numai. Poftă bună!

Paste & Pizza

tăiețele, ciuperci, piept de pui, ceapă, smântână – 300 g

Hmm… cum sună zicala asta “să mănânci ceva atât de bun încât te lingi pe degete”? E clar că ți se potrivește, am văzut cu câtă poftă ai deschis meniul și cum ți-au căzut ochii pe țăiețelele noastre cu ciuperci și smântână 🙂

Te anunțăm că tocmai ai făcut una dintre cele mai inspirate alegeri din aventura ta culinară.

Preparăm tăiețelele la noi în bucătărie, din făină integrală de grâu sau de ovăz, exact cum mâncau strămoșii noștri. Apoi le amestecăm cu carne de pui de țară, crescut cu grijă și hrănit cu grăunțe. Nu înainte de a o căli un pic prin ulei la foc mic, numai cât să se rumenească bișor în obraji. Ciupercile, aduse direct din pădure, vin și ele stinghere, de parcă n-ar fi conștiente de rolul lor în această poveste de bun gust. Urmează și ele traseul cărnii de pui și, într-un final, toate dau peste smântâna grasă și delicioasă de țară.

Toate ingredientele se amestecă armonios în ceaunul nostru de demult și să lasă să fiarbă bine la foc domol. Bucătarul mestecă în bol într-o logică numai de el știută și mai stropește din când minunea cu vin alb. La final, ți va înfățișa o porție de țăiețele cu ciuperci, pui și smântână cum n-ai mai mâncat vreodată.

paste din grau dur, rosii, ardei kapia, sare – 300 g

300 g

sunca, salam, carnaciori, masline, ciuperci, porumb, ardei, mozzarela

19 lei

300 g

ciuperci, masline, ardei rosu, ardei verde, ceapa

300 g

mezelic pasare, mezelic porc, ceapa, masline, branza, ardei

300 g

paste, ulei de măsline, usturoi

 

Platouri

1500 g

telemea de oaie, brânză de burduf, cașcaval afumat, slăninuță afumată, cârnăciori semiafumați, salată de vinete, zacuscă, roșii, castraveți, ceapă roșie, ardei gras

1600 g

pastramă de ceafă de porc, pulpă de oaie, piept de pui , cârnați de Pleșcoi, mici, kebab de oaie, muraturi, cartofi la cuptor, mămăligă

Specialități din pasăre

300 g

ficat de pasăre, sare, piper, vin roșu

Preparată după o rețetă originală, păstrată cu sfințenie din generație în generație, învârtita dacică te va cuceri imediat. I se spune “învârtită” pentru că îți propunem o ruladă făcută dintr-un aluat crocant și umplută cu ficăței gustoși de pasăre de țară.

Dacă te gândești că e o ruladă oarecare, ești într-o mare eroare. Să începem cu aluatul: este făcut din făină de grâu integral și copt numai cât să prindă o crustă la suprafață. În interior e moale și pufos, extrem de prietenos cu ficățeii de pasăre atenți selectați pentru a-ți delecta simțurile.

Secretul gustului deosebit constă în sosul de vin și miere, ingrediente nelipsite din meniul de zi cu zi al dacilor. Proporțiile bine păstrate din vechime și condimentele ce îi conferă personalitate, fac din sosul învârtitei ingredientul minune pentru o seară perfectă.

Acompaniată cu un pahar de vin roșu, care întărește senzația de lucru bine făcut, învârtita dacică te cucerește din prima. Pentru totdeauna !

200 / 200 g

pulpă de rață confiată

Vrei o masă pe cinste? Fie ești flămând, fie ești sătul, o rață pe curechi murate cu mămăliguță și ardei iute, preparată în stil tradițional, îți va mângâia papilele gustative. Gătită cu mare atenție în vas roman, din rață grasă de țară, unsă cu vin nefiert ca-ntr-o poveste spusă târziu în noapte, rața pe varză te va face să te lingi pe degete. Imaginează-ți că toate sucurile și grăsimea din pieptul și pulpele raței se scurg molcom între fâșiile de varză și îi dau așa un gust… mamă, mamă!
La noi, poți cere ospătarului să-ți aducă varza așa cum îți place ție, mai dulce sau mai acră, mai rumenă sau mai crudă, așa cum o serveau dacii la Argedava, pe vremea lui Burebista.
Vino să fii și tu parte din povestea de demult! La restaurantul „La Bordei” îți răsfeți toate simțurile cu o masă sățioasă de rață pe varză, după o rețetă străveche din bucătăria dacilor.
Te așteptăm cu drag!

200 / 150 g

carne de pasăre, țelină, morcov

Indiferent de anotimp, tocăniță noastră de pasăre este alegerea perfectă dacă vrei să te delectezi cu un fel de mâncare tradițional și unic, în același timp.

Diferența se vede de la prima înghițitură. Gustul de neuitat al cărnii de pasăre de curte, crescută natural, e fără egal. Apoi, combinația de țelină și morcovi, culese atent și ele din grădina bunicii, dă tonul final. Tocanița se prepară la ceaun, la foc potrivit, și cu un pahar de țuică de prună lângă. E bun ca aperitiv, deci ți-l recomandăm și ție.

Pe lângă carnea de pasăre de țară, țelina și morcovii amintite, se mai adaugă un ingredient ce nu-l găsești peste tot: sarea pură de la Buridava! Presărată atât cât trebuie, ea încheagă gusturile și dă un gust aparte tocăniței.

Tocanița de pasăre ca la Buridava face casă bună cu mămăliguța și cu murăturile, dar nu refuză nici un păhărel de vin la final.

Ce zici, crezi că-i poți rezista?

200 / 200 g

piept de rață, vin roșu, miere. țelină

Pieptul de rață ca la Sarmizegetusa este ca o vedere din trecut, redată fidel cu tehnologia de astăzi. Toate detaliile sunt la locul lor, vizibile, imaginea de ansamblu poarta patina timpului, doar senzația finală pare și mai puternică.

Dar despre ce vorbim? Despre pieptul de rață de curte – crescută ca pe vremea bunicilor – preparat conform unei rețete de pe vremea Sarmizegetusei. Vinul roșu de-ți pune sângele în mișcare cât ai clipi și mierea de albine autentică, distribuite în cantitățile potrivite, sunt elementele esențiale ale acestui preparat.

Îți mai spunem doar că țelina – legumă de bază în vechime – nu avea cum să lipsească. Încă un detaliu: pieptul de rață copt în sos de vin roșu și miere este sursa perfectă de tonifiere după o zi muncă. Gustul cărnii este accentuat de sosul secret până într-acolo încât te vei trezi într-o poveste cu daci și romani. În plus, varza murată de alături și garnitura de orez completează perfect tabloul unei sărbători perfecte în farfurie.

Comandă acum un piept de rață după o rețetă de la Sarmizegetusa de La Bordei și te vei convinge singur de cele povestite mai sus.

200 / 50 / 200 g

piept de curcan, dulceață de ceapă, garnitură la alegere

Zi-ne sincer: de când n-ai mai mâncat ceva cu adevărat deosebit? Ceva care să meargă impecabil la trup și la suflet?

La Bordei are următoare propunere pentru tine: încearcă o delicatesă pur românească, realizată după o rețetă unică și fidel păstrată de-a lungul timpului.

Legenda zice că unul dintre dacii lui Decebal ar fi inițiatorul acestui preparat tradițional, pe care l-ar fi gândit special pentru conducătorul lui. Se spune că se ia una bucată carne de curcan gras, de țară, și se tranșează în felii de mărimi apropiate, nici prea mari, nici prea mici. Apoi – și aici se pare că ar fi tot secretul – se pune la încins într-o formă de lut, la foc mic, dar prietenos cu ideea de delicatesă culianară. În timp ce bucățile de curcan se perpelesc când pe o parte, când pe alta, la un moment știut bine numai de bucătar, se adaugă dulceața de ceapă!

Dulceața de ceapă – a cărei rețetă în sine reprezintă un nestemat pentru cunoscători – are darul de a carameliza carnea de curcan, practic de a-i scoate în evidență atuurile pe care până acum doar le intuiam. Ceva între dulce și ușor uite, o nebunie!

O astfel de delicatesă are avantajul de a putea fi servită cu o garnitură la alegere sau chiar fără garnitură. Aceasta este delicatesa românească, mâncarea supremă!

Hai La Bordei, să afli exact cum stă treaba cu delicatesele!

150 g

abur/ gratar/ cuptor

100 /180 g

piept de pui, ceapă, ardei gras, dovlecel, unt, ulei floarea soarelui, pasta ardei iute, sare, piper, vin alb

100 / 200 g

piept de pui dezosat, ciuperci, unt, ulei de măsline, sare, piper, vin alb, mărar

20 lei

250 g

piept pui, amestec legume, boia, sare, piper

22 lei

250 g

piept de pui, morcov, dovlecei, kapia, ceapa verde, susan

Specialități din porc

250 g

piept de porc, pulpă de porc

Nu știm alții cum sunt, dar nouă ni s-a întâmplat să intrăm în restaurant cu o foame de lup și să nu știm ce să comandăm. Poate cunoști momentul acela când îți ești prea înfometat să te decizi cât ai clipi și nici nu ești dispus să aștepți prea multe de la un preparat netestat înainte.

Carnea la garniță ca la daci este pontul pe care ți-l oferim de câte ori te vom surprinde flămând și nerăbdător.

200/200 g

ciolan de porc afumat, varză roșie

Hmm… ce ai zice ca astăzi să fie ziua ta de răsfăț? Nu-i așa că meriți și tu o mică răsplată pentru efortul depus până acum? Cum îți sună să comanzi o răsplată dacică și ea să vină spre tine împrăștiindu-și aroma în stânga și-n dreapta?

Ciolanul de porc afumat la lemn de brad și varza roșie călită în tihnă, la foc mic, sunt modul nostru de a te răsplăti pe tine. Să vezi cum carnea cade pe ciolan de fragedă ce e, în timp ce șoricul numai bun de crocant îți face cu ochiul de pe margine, e o experiență aparte. Înghiți în sec și nu știi cum să începi mai repede.

Varza călită îi va fi mereu alături și are un scop precis, acela de a alinia poftele și de a potoli dorința de a te înfrupta numai din ciolan. Aleasă atent din grădina noastră de la țară și călită după o rețetă păstrată cu strictețe de mii de ani, ea completează perfect tabloul din fața ta.

Ce zici, nu-i așa că meriți o răsplată pe cinste?

Răsplata dacică te așteaptă la Bordei, numai dă-ne un semn!

200 / 100 / 50 / 200 g

cotlet de porc, ciuperci, ceapă rolie coaptă, mămăligă friptă

Nu te uita la fotografia alăturată, pentru că nici măcar ea nu a fost în stare să surprindă tot ce poate transmite acest fel de mâncare de La Bordei.

Cotletul haiducesc servit de noi se face remarcat pe orice masă de bucate. Are personalitatea puternică a dacilor de demult și naturalețea dată de ingredientele ce-l acompaniază. Ciupercile de pădure proaspăt culese și tăiate mărunt sunt ariegarda. Urmează ceapa roșie, coaptă în prealabil, și introdusă pe final în ceaun. Căci da, am omis să-ți spunem: cotletul haiducesc autentic nu poate fi decât cel preparat la ceaun!

Ultima, dar nu cea din urmă, este mămăliga din mei, friptă. Tocmai la fix să imprime și mai tare aerul de poveste demult uitată, dar reînviată într-o farfurie de lut chiar în fața ta. Gustul de neuitat va fi și mai puternic dacă vei alege să stropești festinul cu niște vin roșu, strămoșesc.

Am continua să scriem, dar te lăsăm pe tine să completezi rândurile lipsă. Să adaugi o filă poveștii din farfuria ta. Poftă bună!

80 / 150 / 100 / 100 / 200 g

mititei, ceafă de porc, pulpă de pui, cârnați de pleșcoi, cartofi prăjiți

Un ospăț de cinste nu poate veni la masă decât pe o tipsie. Mititeii, ceafa de porc, pulpa de pui, cârnații de Pleșcoi și cartofii prăjiți se încolonează discret pe tava mare de argint, exact ca oștenii în fața comandantului în vremurile de demult. Dar să le luăm pe rând.

Micii pot fi făcuți cum vrei tu. Fripți bine ori mai în sânge, mititeii noștri au convins mereu datorită rețetei speciale: un amestec deosebit de carne de vită cu miel, în cantități bine proporționate. Ceafa de porc are avantajul că a fost ținută în baiț cu o noapte înainte. E pufoasă și numai bună de mâncat, chiar dacă a sfârâit un pic pe grătarul cu lemne.

Știm cu toții cum stă treaba cu puii de țară. Alt gust, altă textură. Ca și cu cârnații de Pleșcoi aduși de la mama lor și ținuți în afumătoare cu simț de răspundere. Despre cartofii prăjiți în ceaunul din curte, vorbele sunt de prisos. Ei sunt liantul dintre toți oaspeții tipsiei. Ei sunt sarea și piperul.

Tipsia românească de La Bordei te așteaptă!

200 / 250 g

ciolan de porc afumat. fasole albă

Știi ce primeau vlahii atunci când se întorceau victorioși de la luptă? În primul și în primul rând, o masă îmbelșugată. Un festin binevenit după zilele de pribegie și de luptă, numai bun să le dea din nou puteri s-o ia de capăt.

Păstrând tradiția cu sfințenie, am decis să fii și tu răsplătit astăzi. Pentru că meriți.

Gustul de demult îți va aminti de unde vii, dar mai ales în ce direcție trebuie să mergi. Este gustul mâncării autentice de pe aceste meleaguri, încă din vremea în care străinii ne numeau valahi sau vlahi.

Rupe o bucată de ciolan afumat, proaspăt scos din oala cu fasole albă, și lasă gusturile să danseze. Nu există senzație mai tare de lucru bine făcut în bucătărie sau cel puțin noi nu știm de ea. Boabele de fasole sunt moi și pufoase, dar surse sigure de energie, pe când ciolanul este elementul de echilibru din toată această nebunie culinară. Pe care n-ai cum s-o ratezi!

Ne-am luat cu bucatele și era să uităm de sfatul doctorului: un păhărel de răchie înainte de masă netezește discret terenul, iar la final, unul de vin e pasament curat. Să fie primite!

300 / 200g

Știu că ai mai mâncat sarmale până acum dar, crede-mă, sarmalele preparate la noi le întrec pe cele făcute de mama acasă. Preparate cu măiestrie după una din cele mai vechi rețete descoperite la noi în țară, îți lasă gura apă încă de când le vezi prima oară-n farfurie. Am ales carnea de porc cea mai grasă și mai suculentă, am tocat-o și am învelit-o în varză și condimente, ca să-ți oferim un moment de răsfăț și deliciu, indiferent cât de pretențios ai fi.
Stropite cu smântână proaspătă, aliniate între bucăți de mămăliguță pregătită în stil ciobănesc și servite cu un ardei iute de-ți pune sângele în mișcare, sarmalele noastre le vor întrece pe cele ale mamei sau ale bunicii. Și să-ți mai zic un secret: opțional, ca să-ți dregi gâtlejul și să-ți faci curaj, poți servi porția de sarmale împreună cu un pahar de țuică de prune venită direct de la țară. Fie vorba-ntre noi.
Te așteptăm!

200 / 200 / 150g

coaste de porc, cartofi taranesti, muraturi

4 lei

/bucata

180 / 50 g

fleică de porc, pastă de ardei iute, vin alb, unt, sare și piper

200 / 200 / 40 g

fleică porc, carnați semiafumați, ulei floare, vin alb, usturoi, smântână, brânză de burduf, mămăliguța de porumb

25 lei

250 g

cascaval, sunca, file porc, pesmet, ou

250 g

carnaciori, fleica de porc, spata porc, sos picant

300 g

file porc, ciuperci, cartofi piure

350 g

fleica, spata porc, carnaciori picanti, mamaliga, branza si ou prajit

Specilități din vită și oaie

200 / 200 g

carne de berbec, mămăligă

Numai ce am recitit titlul și deja ne furnică stomacul de pofte. Ne și imaginăm pe vremea dacilor, în jurul focului, cu ochii pe jaratecul unde sfârâie pastrama de berbecuț.

Îmbăiată într-un baiț făcut dintr-o rețetă secretă – păstrată cu sfințenie, pastrama de berbecuț ar merge la fel de bine și crudă. Atât e de gustoasă. Numai că trasă prin tigaie, la foc mic și jucăuș, unsă fin cu ulei și presărată cu sare și piper, devine un pic o altă poveste. O poveste de toamnă târzie, la un păhărel de must, alături de cei dragi.

Pastrama este vioara întâi, fără îndoială, dar parcă n-ar avea același farmec fără o bucată zdravănă de mămăliguță lângă ea. Și nu orice fel de mămăliguță, ci una de vremea dacilor, din făină de mei, tăiată cu ața. Cele două se completează perfect, pentru o experiență desăvârșită a gusturilor.

Tu ce mai aștepți? Vino să guști din povestea asta fără sfârșit la un păhărel de must La Bordei!

250 / 200 g

berbecuț marinat la grătar și cartofi prăjiți

Sigur ai văzut ospețele boierești filmele istorice de la noi. Mesele lungi, din lemn masiv, abia făceau față platourilor imense pline cu cotlete și alte delicatese din care se înfruptau marii conducători de oști.

La Bordei n-aveam cum să trecem peste ele. De aceea am trimis vorbă din munte în munte, până la stâna cea mai îndepărtată, de unde ne aprovizionăm săptămânal cu carne fragedă de berbecuț. Crescut pe creștetul munților, la aer curat și iarbă verde, berbecuțul de stână pe jăratic are un gust pe care nu îl uiți prea ușor.

Dar asta nu e totul. Imediat ce ne parvin de la stână, cotletele de berbecuț intră într-un adevărat ritual. Sunt crestate fin, unse cu mirodenii și lăsate la macerat timp de câteva zile și nopți. Marinata în care se scaldă le fac atât de fragede încât nici nu știi cu adevărat ce mănânci. Apoi, sunt întinse unul lângă altul pe jăratic până sunt coapte bine pe toate părțile.

Se servesc de obicei alături de cartofii noștri prăjiți, dar nu este o regulă. Ideea e să te bucuri din plin de aroma cotlelor domnești de La Bordei.

Nu mai sta pe gânduri: comandă acum o masă domnească pentru domnitorul din tine!

200 / 200 g

mușchiuleț de tauraș, voinicică, mămăligă cremoasă

Pentru un drumeț neobosit așa cum ni te închipuim pe tine, călătorule, am pregătit ceva special: mușchiuleț de tăuraș, ca la românaș. Adică așa cum mâncau românii neaoși pe vremuri, când se opreau pe undeva să se hodine.

Carnea de vițel, cea mai fragedă și gustoasă din câte există, se procură din sursă sigură, și se prepară urmând pașii unei rețete păstrate cu sfințenie din moși-strămoși.

Chiar dacă e proaspăt, mușchiul de vițel trebuie pregătit pentru aventura ulterioară de pe jăratic. Va fi pus la macerat într-un vas de lut și acoperit în întregime de un baiț special gândit pentru el. Mușchiulețul se va relaxa acolo timp de două-trei zile, timp în care i se va impregna aroma de specială a baițului, urmând a deveni unul prietenos pentru toate gusturile la finalul procesului.

Fript cu grijă pe jăratic, mușchiul de tăuraș ți se va înfățișa pe un pat de voinicică, numai bună pentru a-ți răcori senzația de foame. Alături va trona demnă o mămăliguță din mei, așa cum le plăcea strămoșilor noștri să mănânce. Sărăbătoarea gusturilor autentice, la tine în farfurie!

Un ospăț neaoș românesc pe care te invităm să-l încerci cu încredere La Bordei.

40 lei

200 g

vita, ou, pesmet

300 g

vita, mustar, ulei, faina, pasta de ardei iute, sare, piper

59 lei

300 g

muschi de vita, castraveciori murati, ceapa rosie, capere, patrunjel, galbenus de ou, ulei, mustar, sos Worcestershire, suc de lamaie, sare, piper

Specialități de post

ceapă, praz, măsline, sos tomat

Adusă direct din chiliile mănăstirești de odinioară, aburindă și pe blid de lut, această tocăniță îți va potoli nesațul și te va surprinde prin gustul ei nemaiîntâlnit. Preparată după o rețetă de post, dreasă bine cu ceapă, praz, măsline și sos de roșii dolofane, ceastă tocăniță te va duce pe tărâmuri cumpătate, unde liniștea domnește peste așezămintele monahale din satele românești.
Legumele proaspete îți vor da viață și te vor face să uiți că nu ai în farfurie carne. Condimentele delicios combinate te lipsesc de grija unei mese sățioase, pentru că gustul și aroma sunt nelipsite. Ai toate motivele să mănânci cu poftă o masă fără păcate, sănătoasă și îmbelșugată direct cu darurile naturii, la fel cum făceam strămoșii noștri daci.
Fie că ești credincios sau nu, fie că ții post sau nu, tocănița mănăstirească este alegerea pe care o faci atunci când vrei o masă ușoară dacă nu vrei să ai socoteală cu digestia grea. Îți pică bine indiferent ce preferințe ai și te răsfață pe deplin.
Te-am făcut curios? Încearcă ceastă rețetă unică de odinioară numai La Bordei!

dovlecei, morcovi, ceapă, mazăre, cartofi, sos tomat – 300 g

De fiecare dată când tânjești după o masă bună, să știi că la restaurantul La Bordei noi o avem deja gata pentru tine. Trebuie doar să te uiți în meniu și să alegi ce-ți face cu ochiul. Dacă optezi, spre exemplu, pentru o porție sănătoasă de ghiveci călugăresc, fie că ești în perioadă de post sau nu, ești norocos. Să-ți spunem și de ce.
Ghiveciul călugăresc e o specialitate din legume proaspete ce reușește mereu să răsfețe papilele gustative ale celui mai pretențios gurmand. E gătit după o rețetă străveche, cu dovlecei rumeniți bine, ca niște ostași ce stau la pândă să apară inamicul după dealuri, cu scut de morcov și sabie de ceapă, loviți de boabe de mazăre ca de proiectile de tun, răniți și îmbibați în sos tomat.
Bătălia gusturilor bune se va da la tine în farfurie, iar tu vei fi mereu câștigătorul. La Bordei, vei savura mai mult decât un fel de mâncare nemaiîntâlnit până acum; vei avea parte de o veritabilă experiență culinar-istorică, în care tu ești eroul principal.

20 lei

fasole iahnie, salată de varză, mămăligă, chipsuri de țelină – 300 g

Vrei să mănânci popește? Îmbracă haina strămoșească și vino să-ți răsfeți papilele gustative chiar dacă e sărbătoare sau nu, la restaurantul La Bordei!
Haide fără să zăbovești prea mult, lasă muncile zilnice sau orice îndeletnicire ai avea și vino să guști o iahnie de l-ar face gelos și pe popa!
Burdușită cu mămăliguță din făină galbenă atent cernită, îndulcită cu chipsuri de țelină și servită cu salată de varză roșie proaspăt culeasă, ca să alunece mai ușor pe gâtlej, iahnia popii e preparatul pe care nu îl vei uita prea curând.
Atunci când cea mai de soi fasole întâlnește mâinile celor mai pricepuți bucătari și e preparată după o rețetă desprinsă din timpuri străvechi, rezultatul final nu poate fi altul decât un deliciu de zile mari.
Fie de postești, fie de poftești, la restaurant La Bordei nu mănânci povești! De aici pleci cu burta plină și bucurie-n suflet, mai bogat cu un nou preparat adăugat în cartea de bucate a inimii tale. Vino să încerci cea mai reușită iahnie de fasole pe care ai mâncat-o vreodată!

Pește

crap, boia de ardei

Îți place peștele? Ai nimerit bine! Crapul nărăvaș și-a croit drumulul din mare direct în bucătăria La Bordei, unde s-a lăsat pe mâinile bucătarilor iscusiți ca să îl rumenească bine pentru tine.
Am ales în mod special cei mai durdulii și sănătoși crapi, ca să-i condimentăm bine cu boia de ardei și să-i prăjim puțin pe o parte și pe alta, atât cât este nevoie.
Pe deasupra venim cu o porție de mămăliguță preparată în stil țărănesc și mujdei de usturoi românesc menit să-i dea un gust cum nu îți putem descrie în cuvinte. Am ales să facem mămăliga din făină galbenă măcinată între cremene de-un morar peste care anii și-au spus cuvântul, mestecată la foc mic cu apă de fântână limpede.
Crapul pripit are pretențiile lui la gătit și noi am ținut cont de toate, de la intensitatea focului până la timpul de rumenire. Carnea iese la final atât de crocantă, de ți se topește pe limbă.
Trebuie să vii să vezi cu ochii tăi ce înseamnă ceastă rețetă de crap pe care probabil bunicii noștri au auzit-o de la bunicii lor și așa mai departe. Te așteptăm să comanzi crapul pripit cu mămăliguță și mujdei, așa cum poți să-l mănânci numai La Bordei!

la grătar / prăjit / la cuptor / la abur – 250g

Din apele reci și curate ale munților noștri vajnici am cules pentru tine păstrăvul nărăvaș și dolofan pe care suntem pe cale să ți-l punem în farfurie. Înainte de asta, trebuie să stăm de vorbă nițel ca să te cunoaștem mai bine și să știm să te servim cu un păstrăv preparat exact pe gustul tău.
De fiecare dată când treci pragul restaurantului nostru cu poftă mare de păstrăv, discută cu ospătarul nostru și spune-i dacă-l vrei făcut la grătar, prăjit bine, rumenit la cuptor sau fiert la abur. Spune-i dacă-l vrei cu mămăliguță și mujdei, cartofi rumeniți la cuptor, legume sau cu altă garnitură. Așa cum îți place, așa ți-l facem. Trebuie doar să ne spui. Când vine vorba de păstrăv, avem o droaie de idei de cum să-l preparăm mai bine.
Pentru că ne place să pleci de la noi mulțumit, sătul și fericit, am ales să introducem în meniu păstrăvul preparat la libera ta alegere. Până la urmă, impresia ta e cel mai de preț lucru pentru noi.
Te așteptăm să vii la noi cu pofta cât mai mare, pentru că noi știm cum să ți-o potolim!

crap sau biban, ardei iute, roșie, mălai – 250g

Saramură cu crap sau biban cu mămăliguță

Îți place saramura de pește? E o adevărată poezie atunci când carnea fragedă de pește ușor pârlit și fiert plutește în zeama iuțită cu sare, ardei iute, piper, foi de dafin și mult usturoi alături de legume coapte care-și varsă cu nesaț aromele.
Crapul și bibanul merg bine cu mămăliguță și, dacă vrei și oleacă de ardei iute să te-ncingă pe gât, nu ne supărăm!
După cum vezi, natura a fost generoasă cu noi, românii, și ne-a oferit o sumedenie de daruri pe care le putem folosi ca să gătim cele mai gustoase preparate care s-au văzut prin toată Europa. Avem soluri fertile să cultivăm legume și fructe, avem ape de toate felurile să pescuim mulți pești sănătoși și avem vreme schimbătoare de patru ori pe an, ca să nu ne plictisim.
De aceea avem și locuri precum restaurantul La Bordei, unde ai parte de preparate gustoase, cu ingrediente culese din natură. Te așteptăm cu brațele deschise să guști la noi o saramură delicioasă cum nu s-a mai văzut de la Decebal încoace!

la grătar, la abur, la cuptor – 200g

Direct din apele oceanului Atlantic, am adus pentru tine un somon proaspăt și delicios. Ești gata să-l încerci și să vezi cât de atent ți-l preparăm?
De ești obișnuit cu grătarul, ți-l frigem cât trebuie; de-l preferi fiert, îl încingem la abur doar pentru tine ca să iasă treaba bine! Dacă ai de gând să-l mănânci la cuptor, trebuie doar să ne zici și ți-l rumenim pe toate părțile, la temperatură medie, atât ca să rămână moale și suculent.
Alături de feliile de somon gras din farfuria ta vor fi nelipsite condimentele, bine alese: sare pentru gust, piper măcinat pentru savoare, puțin ulei de măsline dacă e cazul și, depinde de tine dacă punem sau nu verdețuri sau suc proaspăt de lămâie.
Ca de obicei, la mâncărurile preparate așa cum le vrei tu, garnitura ți-o alegi după bunul plac! Noi doar venim cu recomandările: cartofi la cuptor, cartofi natur, legume coapte sau fierte, mămăliguță? Gândește-te și spune-i ospătarului când vii la noi!
La Bordei te așteptăm cu drag și cu mare poftă ca să gătim pentru tine!

Întinse au fost teritoriile Daciei și iscusiți pescari și vânători erau strămoșii noștri daci. Cești viteji și-au întins pânzele până spre Marea Mediterană, unde au găsit un pește nemaivăzut în apele noastre. S-au întors acasă cu traistele pline cu pește numai bun de prăjit, cum știai ei mai bine, cu usturoi și mămăliguță.
Peștelui ce l-au descoperit noi îi spunem „dorada”, la fel ca spaniolii și nemții. Deși e un pește nelipsit din bucătăria mediteraneană, a ajuns și în bucătăria La Bordei, unde-l preparăm mereu așa cum îți place ție.
De vii la noi, ai de ales între o doradă pârlită ușor la grătar, una fiartă bine la abur sau una rumenită cum trebuie la cuptor sau coaptă lejer pe pat de sare. Ce îți place, asta să ceri când vii la noi fără să-ți fie rușine. Apoi, să nu uiți să ne spui și ce garnitură ți-ar prinde mai bine lângă doradă. Ți-o vom pregăti așa cum numai noi putem și te vom ospăta cum nimeni nu o mai face.
Abia așteptăm să te servim!

Garnituri

250 g

morcovi, țelină, ceapă

200 g

ceapă, dovlecei, vinete, ardei gras, ciuperci

200 g

orez, ceapă, ardei gras, morcovi

9 lei

200g

spanac, ceapa

250 g

cartofi, smântână, usturoi, cașcaval, mărar, ou, sare, piper

Desert

15 lei

100 g

15 lei

100 g