Evenimente la Restaurant La Bordei

Specialități

piept de porc, pulpă de porc – 250 g

Nu știm alții cum sunt, dar nouă ni s-a întâmplat să intrăm în restaurant cu o foame de lup și să nu știm ce să comandăm. Poate cunoști momentul acela când îți ești prea înfometat să te decizi cât ai clipi și nici nu ești dispus să aștepți prea multe de la un preparat netestat înainte.

Carnea la garniță ca la daci este pontul pe care ți-l oferim de câte ori te vom surprinde flămând și nerăbdător.

ciolan de porc afumat, varză roșie – 450g

Hmm… ce ai zice ca astăzi să fie ziua ta de răsfăț? Nu-i așa că meriți și tu o mică răsplată pentru efortul depus până acum? Cum îți sună să comanzi o răsplată dacică și ea să vină spre tine împrăștiindu-și aroma în stânga și-n dreapta?

Ciolanul de porc afumat la lemn de brad și varza roșie călită în tihnă, la foc mic, sunt modul nostru de a te răsplăti pe tine. Să vezi cum carnea cade pe ciolan de fragedă ce e, în timp ce șoricul numai bun de crocant îți face cu ochiul de pe margine, e o experiență aparte. Înghiți în sec și nu știi cum să începi mai repede.

Varza călită îi va fi mereu alături și are un scop precis, acela de a alinia poftele și de a potoli dorința de a te înfrupta numai din ciolan. Aleasă atent din grădina noastră de la țară și călită după o rețetă păstrată cu strictețe de mii de ani, ea completează perfect tabloul din fața ta.

Ce zici, nu-i așa că meriți o răsplată pe cinste?

Răsplata dacică te așteaptă la Bordei, numai dă-ne un semn!

inimă, ficat, rinichi, limbă – 600g

Când senzația de foame nu îți mai dă pace și mintea ta o ia razna de poftă, un popas La Bordei e binevenit. Te așteptăm cu drag să-ți oferim o porție zdravănă din ceea ce noi numim “Ofranda dacilor”.

Un platou cu organe de porc, gătite special pentru tine. Inimă, ficat, rinichi și limbă – preparate după o rețetă de mii de ani – ți se potrivesc cu siguranță ție, omule călător.
.
Organele fripte pe jăratic, așa cum le plăcea dacilor liberi să le mănânce, sunt o ofrandă adusă ideii de ospăț pe cinste! Bine înfipte în țepușe și tăvălite prin mirodenii atent alese și culese, preparatele ți se vor dezvălui într-un mod aparte. Fragede, aromate, apetisante, și suficient de multe încât să te saturi atât tu, cât și invitatul tău. Ca de obicei, te lăsăm pe tine să alegi garnitura, dar trebuie să știi că ele merg la suflet dacă au alături un pahar de vin roșu.

Se spune că romanii, nație de cuceritori cu gusturi fine, ar fi rămas impresionați de calitatea acestor preparate la primele ospățuri pe meleagurile noastre.

Și ar fi dus vorba mai departe. Atât de departe că a ajuns până în ziua de azi.

ficat de pasăre, sare, piper, vin roșu – 280g

Preparată după o rețetă originală, păstrată cu sfințenie din generație în generație, învârtita dacică te va cuceri imediat. I se spune “învârtită” pentru că îți propunem o ruladă făcută dintr-un aluat crocant și umplută cu ficăței gustoși de pasăre de țară.

Dacă te gândești că e o ruladă oarecare, ești într-o mare eroare. Să începem cu aluatul: este făcut din făină de grâu integral și copt numai cât să prindă o crustă la suprafață. În interior e moale și pufos, extrem de prietenos cu ficățeii de pasăre atenți selectați pentru a-ți delecta simțurile.

Secretul gustului deosebit constă în sosul de vin și miere, ingrediente nelipsite din meniul de zi cu zi al dacilor. Proporțiile bine păstrate din vechime și condimentele ce îi conferă personalitate, fac din sosul învârtitei ingredientul minune pentru o seară perfectă.

Acompaniată cu un pahar de vin roșu, care întărește senzația de lucru bine făcut, învârtita dacică te cucerește din prima. Pentru totdeauna !

limbă de vacă, țelină, morcovi – 350g

Să ajungi La Bordei și să nu încerci limba de prepeliță ca la Sucidava nu poate fi o opțiune de durată. Veche de când suntem noi pe acest pământ, rețeta a fost bine păstrată în ținutul actualei localități Corabia și transmisă din generație în generație cu limbă de moarte.

Despre Sucidava, vechea capitală a tribului dacic al sucilor, nu se mai vorbește decât din auzite. Despre mâncarea din limbă de vacă vorba a circulat cu repeziciune.

Dar, să fim bine înțeleși: mâncarea de limbă de vacă nu e pentru oricine. E pentru gusturile fine, pentru cei care o apreciază la adevărata ei valoare. Limba de vacă bine fiartă împreună cu țelina și cu morcovii din grădină creează un dans feeric al papilelor gustative. Sarea și piperul în proporții suficiente întregesc imaginea de ansamblu și antrenează spiritul pentru o nouă carafă de vin neaoș românesc. La final, preparatele poposesc în cuptorul cu lemne preț de câteva minute, apoi la tine în farfurie pentru o masă pe cinste.

Vino La Bordei și gustă povestea de demult !

pulpă de rață confiată – 350 g

Vrei o masă pe cinste? Fie ești flămând, fie ești sătul, o rață pe curechi murate cu mămăliguță și ardei iute, preparată în stil tradițional, îți va mângâia papilele gustative. Gătită cu mare atenție în vas roman, din rață grasă de țară, unsă cu vin nefiert ca-ntr-o poveste spusă târziu în noapte, rața pe varză te va face să te lingi pe degete. Imaginează-ți că toate sucurile și grăsimea din pieptul și pulpele raței se scurg molcom între fâșiile de varză și îi dau așa un gust… mamă, mamă!
La noi, poți cere ospătarului să-ți aducă varza așa cum îți place ție, mai dulce sau mai acră, mai rumenă sau mai crudă, așa cum o serveau dacii la Argedava, pe vremea lui Burebista.
Vino să fii și tu parte din povestea de demult! La restaurantul „La Bordei” îți răsfeți toate simțurile cu o masă sățioasă de rață pe varză, după o rețetă străveche din bucătăria dacilor.
Te așteptăm cu drag!

carne de pasăre, țelină, morcov – 350g

Indiferent de anotimp, tocăniță noastră de pasăre este alegerea perfectă dacă vrei să te delectezi cu un fel de mâncare tradițional și unic, în același timp.

Diferența se vede de la prima înghițitură. Gustul de neuitat al cărnii de pasăre de curte, crescută natural, e fără egal. Apoi, combinația de țelină și morcovi, culese atent și ele din grădina bunicii, dă tonul final. Tocanița se prepară la ceaun, la foc potrivit, și cu un pahar de țuică de prună lângă. E bun ca aperitiv, deci ți-l recomandăm și ție.

Pe lângă carnea de pasăre de țară, țelina și morcovii amintite, se mai adaugă un ingredient ce nu-l găsești peste tot: sarea pură de la Buridava! Presărată atât cât trebuie, ea încheagă gusturile și dă un gust aparte tocăniței.

Tocanița de pasăre ca la Buridava face casă bună cu mămăliguța și cu murăturile, dar nu refuză nici un păhărel de vin la final.

Ce zici, crezi că-i poți rezista?

cotlet de porc, ciuperci, ceapă rolie coaptă, mămăligă friptă – 350g

Nu te uita la fotografia alăturată, pentru că nici măcar ea nu a fost în stare să surprindă tot ce poate transmite acest fel de mâncare de La Bordei.

Cotletul haiducesc servit de noi se face remarcat pe orice masă de bucate. Are personalitatea puternică a dacilor de demult și naturalețea dată de ingredientele ce-l acompaniază. Ciupercile de pădure proaspăt culese și tăiate mărunt sunt ariegarda. Urmează ceapa roșie, coaptă în prealabil, și introdusă pe final în ceaun. Căci da, am omis să-ți spunem: cotletul haiducesc autentic nu poate fi decât cel preparat la ceaun!

Ultima, dar nu cea din urmă, este mămăliga din mei, friptă. Tocmai la fix să imprime și mai tare aerul de poveste demult uitată, dar reînviată într-o farfurie de lut chiar în fața ta. Gustul de neuitat va fi și mai puternic dacă vei alege să stropești festinul cu niște vin roșu, strămoșesc.

Am continua să scriem, dar te lăsăm pe tine să completezi rândurile lipsă. Să adaugi o filă poveștii din farfuria ta. Poftă bună!

mititei, ceafă de porc, pulpă de pui, cârnați de pleșcoi, cartofi prăjiți – 320g

Un ospăț de cinste nu poate veni la masă decât pe o tipsie. Mititeii, ceafa de porc, pulpa de pui, cârnații de Pleșcoi și cartofii prăjiți se încolonează discret pe tava mare de argint, exact ca oștenii în fața comandantului în vremurile de demult. Dar să le luăm pe rând.

Micii pot fi făcuți cum vrei tu. Fripți bine ori mai în sânge, mititeii noștri au convins mereu datorită rețetei speciale: un amestec deosebit de carne de vită cu miel, în cantități bine proporționate. Ceafa de porc are avantajul că a fost ținută în baiț cu o noapte înainte. E pufoasă și numai bună de mâncat, chiar dacă a sfârâit un pic pe grătarul cu lemne.

Știm cu toții cum stă treaba cu puii de țară. Alt gust, altă textură. Ca și cu cârnații de Pleșcoi aduși de la mama lor și ținuți în afumătoare cu simț de răspundere. Despre cartofii prăjiți în ceaunul din curte, vorbele sunt de prisos. Ei sunt liantul dintre toți oaspeții tipsiei. Ei sunt sarea și piperul.

Tipsia românească de La Bordei te așteaptă!

Ești pregătit pentru o cină ușoară și extrem de prietenoasă cu nivelul colesterolului? Numai apucă de comandă prepelița pitită și ne ocupăm de îndată! – 300g

La Bordei, prelucrăm o rețetă specială, culeasă din vremuri apuse, în care oamenii nu apreciau din plin gustul deosebit al cărnii. Și care face diferența și până în ziua de astăzi. Gustul și textura cărnii de prepeliță nu cunoaște comparație în general, dar cu atât mai mult se simt diferențele dacă este gătită într-un anume fel.

De proveniență sigură, crescută cum trebuie, carnea de prepeliță necesită un ritual aparte la gătire. Aluatul fraged din făină integrală este frământat din timp și pus la dospit, în timp ce bucățile de carne așteaptă cuminți până ce legumele au fost tăiate regulamentar. Apoi totul se bagă la cuptorul cu lemne, locul perfect de împerechere a aromelor.

Ne de puține ori am observat cum oaspeții noștri abandonează discret tacâmurile, pentru a se înfrupta direct cu mâna. Nimic mai natural, nimic mai aproape de origini. Prepelița pitită nu se lasă greu găsită în aluat, iar meseneanul nu se lasă până nu termină tot din farfurie.

Intră și tu în jocul simțurilor și caută prepeliță pitită! Va fi unul dintre cele mai delicioase jocuri de care ai avut parte!

ciolan de porc afumat. fasole albă – 450g

Știi ce primeau vlahii atunci când se întorceau victorioși de la luptă? În primul și în primul rând, o masă îmbelșugată. Un festin binevenit după zilele de pribegie și de luptă, numai bun să le dea din nou puteri s-o ia de capăt.

Păstrând tradiția cu sfințenie, am decis să fii și tu răsplătit astăzi. Pentru că meriți.

Gustul de demult îți va aminti de unde vii, dar mai ales în ce direcție trebuie să mergi. Este gustul mâncării autentice de pe aceste meleaguri, încă din vremea în care străinii ne numeau valahi sau vlahi.

Rupe o bucată de ciolan afumat, proaspăt scos din oala cu fasole albă, și lasă gusturile să danseze. Nu există senzație mai tare de lucru bine făcut în bucătărie sau cel puțin noi nu știm de ea. Boabele de fasole sunt moi și pufoase, dar surse sigure de energie, pe când ciolanul este elementul de echilibru din toată această nebunie culinară. Pe care n-ai cum s-o ratezi!

Ne-am luat cu bucatele și era să uităm de sfatul doctorului: un păhărel de răchie înainte de masă netezește discret terenul, iar la final, unul de vin e pasament curat. Să fie primite!

carne de berbec, mămăligă- 350g

Numai ce am recitit titlul și deja ne furnică stomacul de pofte. Ne și imaginăm pe vremea dacilor, în jurul focului, cu ochii pe jaratecul unde sfârâie pastrama de berbecuț.

Îmbăiată într-un baiț făcut dintr-o rețetă secretă – păstrată cu sfințenie, pastrama de berbecuț ar merge la fel de bine și crudă. Atât e de gustoasă. Numai că trasă prin tigaie, la foc mic și jucăuș, unsă fin cu ulei și presărată cu sare și piper, devine un pic o altă poveste. O poveste de toamnă târzie, la un păhărel de must, alături de cei dragi.

Pastrama este vioara întâi, fără îndoială, dar parcă n-ar avea același farmec fără o bucată zdravănă de mămăliguță lângă ea. Și nu orice fel de mămăliguță, ci una de vremea dacilor, din făină de mei, tăiată cu ața. Cele două se completează perfect, pentru o experiență desăvârșită a gusturilor.

Tu ce mai aștepți? Vino să guști din povestea asta fără sfârșit la un păhărel de must La Bordei!

piept de rață, vin roșu, miere. țelină – 350g

Pieptul de rață ca la Sarmizegetusa este ca o vedere din trecut, redată fidel cu tehnologia de astăzi. Toate detaliile sunt la locul lor, vizibile, imaginea de ansamblu poarta patina timpului, doar senzația finală pare și mai puternică.

Dar despre ce vorbim? Despre pieptul de rață de curte – crescută ca pe vremea bunicilor – preparat conform unei rețete de pe vremea Sarmizegetusei. Vinul roșu de-ți pune sângele în mișcare cât ai clipi și mierea de albine autentică, distribuite în cantitățile potrivite, sunt elementele esențiale ale acestui preparat.

Îți mai spunem doar că țelina – legumă de bază în vechime – nu avea cum să lipsească. Încă un detaliu: pieptul de rață copt în sos de vin roșu și miere este sursa perfectă de tonifiere după o zi muncă. Gustul cărnii este accentuat de sosul secret până într-acolo încât te vei trezi într-o poveste cu daci și romani. În plus, varza murată de alături și garnitura de orez completează perfect tabloul unei sărbători perfecte în farfurie.

Comandă acum un piept de rață după o rețetă de la Sarmizegetusa de La Bordei și te vei convinge singur de cele povestite mai sus.

piept de curcan, dulceață de ceapă, garnitură la alegere – 350 g

Zi-ne sincer: de când n-ai mai mâncat ceva cu adevărat deosebit? Ceva care să meargă impecabil la trup și la suflet?

La Bordei are următoare propunere pentru tine: încearcă o delicatesă pur românească, realizată după o rețetă unică și fidel păstrată de-a lungul timpului.

Legenda zice că unul dintre dacii lui Decebal ar fi inițiatorul acestui preparat tradițional, pe care l-ar fi gândit special pentru conducătorul lui. Se spune că se ia una bucată carne de curcan gras, de țară, și se tranșează în felii de mărimi apropiate, nici prea mari, nici prea mici. Apoi – și aici se pare că ar fi tot secretul – se pune la încins într-o formă de lut, la foc mic, dar prietenos cu ideea de delicatesă culianară. În timp ce bucățile de curcan se perpelesc când pe o parte, când pe alta, la un moment știut bine numai de bucătar, se adaugă dulceața de ceapă!

Dulceața de ceapă – a cărei rețetă în sine reprezintă un nestemat pentru cunoscători – are darul de a carameliza carnea de curcan, practic de a-i scoate în evidență atuurile pe care până acum doar le intuiam. Ceva între dulce și ușor uite, o nebunie!

O astfel de delicatesă are avantajul de a putea fi servită cu o garnitură la alegere sau chiar fără garnitură. Aceasta este delicatesa românească, mâncarea supremă!

Hai La Bordei, să afli exact cum stă treaba cu delicatesele!

berbecuț marinat la grătar și cartofi prăjiți – 400g

Sigur ai văzut ospețele boierești filmele istorice de la noi. Mesele lungi, din lemn masiv, abia făceau față platourilor imense pline cu cotlete și alte delicatese din care se înfruptau marii conducători de oști.

La Bordei n-aveam cum să trecem peste ele. De aceea am trimis vorbă din munte în munte, până la stâna cea mai îndepărtată, de unde ne aprovizionăm săptămânal cu carne fragedă de berbecuț. Crescut pe creștetul munților, la aer curat și iarbă verde, berbecuțul de stână pe jăratic are un gust pe care nu îl uiți prea ușor.

Dar asta nu e totul. Imediat ce ne parvin de la stână, cotletele de berbecuț intră într-un adevărat ritual. Sunt crestate fin, unse cu mirodenii și lăsate la macerat timp de câteva zile și nopți. Marinata în care se scaldă le fac atât de fragede încât nici nu știi cu adevărat ce mănânci. Apoi, sunt întinse unul lângă altul pe jăratic până sunt coapte bine pe toate părțile.

Se servesc de obicei alături de cartofii noștri prăjiți, dar nu este o regulă. Ideea e să te bucuri din plin de aroma cotlelor domnești de La Bordei.

Nu mai sta pe gânduri: comandă acum o masă domnească pentru domnitorul din tine!

cocoșel, piept de rață, mandarine, rozmarin, vin alb – 350 g

Știai că pieptul de rață și cocoșul mândru de țară pot face casă bună la tine în farfurie? E drept, cu puțin efort și inspirație din partea bucătarului, nu degeaba se numește “cocoșeul neascultător”.

Ca într-o poveste cu daci și romani, aici avem de-a face cu personalități puternice. Rața, considerată de mulți regina preparatelor deosebite, și cocoșul de țară – ce vrea să-și impună cu orice preț statutul dominator.

Secretul consensului dintre cele două stă în priceperea bucătarului de a respecta cu sfințenie litera rețetei vechi de mii de ani. De pe vremea când se vâna cu arcul pentru a avea ce pune pe masă. Atunci, ca și acum, carnea de cocoș și cea de rață se porționau după un algoritm știut numai de bucătar și se așezau cu grijă în ceaunul încălzit la foc domol. Rezulta o ceartă aprigă a simțurilor, care pe care, din care nu e sigur cine ieșea învingător.

Zeama de mandarină și rozmarinul aveau rol de arbitri, pentru a distribui uniform aromele și pentru a aplana conflictul de personalitatea. Decizia finală în toată această poveste a bunului gust o avea vinul alb, viu și iute în același timp, turnat cu grijă spre final.

Am amintit de o luptă a personalităților din farfurie? La final, singurul câștigător ești tu, clientul nostru! Poftim La Bordei, să te bucuri din plin de această luptă a gusturilor din bolul de lut.

mușchiuleț de tauraș, voinicică, mămăligă cremoasă – 350 g

Pentru un drumeț neobosit așa cum ni te închipuim pe tine, călătorule, am pregătit ceva special: mușchiuleț de tăuraș, ca la românaș. Adică așa cum mâncau românii neaoși pe vremuri, când se opreau pe undeva să se hodine.

Carnea de vițel, cea mai fragedă și gustoasă din câte există, se procură din sursă sigură, și se prepară urmând pașii unei rețete păstrate cu sfințenie din moși-strămoși.

Chiar dacă e proaspăt, mușchiul de vițel trebuie pregătit pentru aventura ulterioară de pe jăratic. Va fi pus la macerat într-un vas de lut și acoperit în întregime de un baiț special gândit pentru el. Mușchiulețul se va relaxa acolo timp de două-trei zile, timp în care i se va impregna aroma de specială a baițului, urmând a deveni unul prietenos pentru toate gusturile la finalul procesului.

Fript cu grijă pe jăratic, mușchiul de tăuraș ți se va înfățișa pe un pat de voinicică, numai bună pentru a-ți răcori senzația de foame. Alături va trona demnă o mămăliguță din mei, așa cum le plăcea strămoșilor noștri să mănânce. Sărăbătoarea gusturilor autentice, la tine în farfurie!

Un ospăț neaoș românesc pe care te invităm să-l încerci cu încredere La Bordei.

Știu că ai mai mâncat sarmale până acum dar, crede-mă, sarmalele preparate la noi le întrec pe cele făcute de mama acasă. Preparate cu măiestrie după una din cele mai vechi rețete descoperite la noi în țară, îți lasă gura apă încă de când le vezi prima oară-n farfurie. Am ales carnea de porc cea mai grasă și mai suculentă, am tocat-o și am învelit-o în varză și condimente, ca să-ți oferim un moment de răsfăț și deliciu, indiferent cât de pretențios ai fi.
Stropite cu smântână proaspătă, aliniate între bucăți de mămăliguță pregătită în stil ciobănesc și servite cu un ardei iute de-ți pune sângele în mișcare, sarmalele noastre le vor întrece pe cele ale mamei sau ale bunicii. Și să-ți mai zic un secret: opțional, ca să-ți dregi gâtlejul și să-ți faci curaj, poți servi porția de sarmale împreună cu un pahar de țuică de prune venită direct de la țară. Fie vorba-ntre noi.
Te așteptăm!

coaste de porc, cartofi taranesti, muraturi – 350 gr

pulpa de berbecut, mamaliguta de porumb – 350 gr