Evenimente 2018 la Restaurant La Bordei

Pește

crap, boia de ardei

Îți place peștele? Ai nimerit bine! Crapul nărăvaș și-a croit drumulul din mare direct în bucătăria La Bordei, unde s-a lăsat pe mâinile bucătarilor iscusiți ca să îl rumenească bine pentru tine.
Am ales în mod special cei mai durdulii și sănătoși crapi, ca să-i condimentăm bine cu boia de ardei și să-i prăjim puțin pe o parte și pe alta, atât cât este nevoie.
Pe deasupra venim cu o porție de mămăliguță preparată în stil țărănesc și mujdei de usturoi românesc menit să-i dea un gust cum nu îți putem descrie în cuvinte. Am ales să facem mămăliga din făină galbenă măcinată între cremene de-un morar peste care anii și-au spus cuvântul, mestecată la foc mic cu apă de fântână limpede.
Crapul pripit are pretențiile lui la gătit și noi am ținut cont de toate, de la intensitatea focului până la timpul de rumenire. Carnea iese la final atât de crocantă, de ți se topește pe limbă.
Trebuie să vii să vezi cu ochii tăi ce înseamnă ceastă rețetă de crap pe care probabil bunicii noștri au auzit-o de la bunicii lor și așa mai departe. Te așteptăm să comanzi crapul pripit cu mămăliguță și mujdei, așa cum poți să-l mănânci numai La Bordei!

la grătar / prăjit / la cuptor / la abur – 250g

Din apele reci și curate ale munților noștri vajnici am cules pentru tine păstrăvul nărăvaș și dolofan pe care suntem pe cale să ți-l punem în farfurie. Înainte de asta, trebuie să stăm de vorbă nițel ca să te cunoaștem mai bine și să știm să te servim cu un păstrăv preparat exact pe gustul tău.
De fiecare dată când treci pragul restaurantului nostru cu poftă mare de păstrăv, discută cu ospătarul nostru și spune-i dacă-l vrei făcut la grătar, prăjit bine, rumenit la cuptor sau fiert la abur. Spune-i dacă-l vrei cu mămăliguță și mujdei, cartofi rumeniți la cuptor, legume sau cu altă garnitură. Așa cum îți place, așa ți-l facem. Trebuie doar să ne spui. Când vine vorba de păstrăv, avem o droaie de idei de cum să-l preparăm mai bine.
Pentru că ne place să pleci de la noi mulțumit, sătul și fericit, am ales să introducem în meniu păstrăvul preparat la libera ta alegere. Până la urmă, impresia ta e cel mai de preț lucru pentru noi.
Te așteptăm să vii la noi cu pofta cât mai mare, pentru că noi știm cum să ți-o potolim!

crap sau biban, ardei iute, roșie, mălai – 250g

Saramură cu crap sau biban cu mămăliguță

Îți place saramura de pește? E o adevărată poezie atunci când carnea fragedă de pește ușor pârlit și fiert plutește în zeama iuțită cu sare, ardei iute, piper, foi de dafin și mult usturoi alături de legume coapte care-și varsă cu nesaț aromele.
Crapul și bibanul merg bine cu mămăliguță și, dacă vrei și oleacă de ardei iute să te-ncingă pe gât, nu ne supărăm!
După cum vezi, natura a fost generoasă cu noi, românii, și ne-a oferit o sumedenie de daruri pe care le putem folosi ca să gătim cele mai gustoase preparate care s-au văzut prin toată Europa. Avem soluri fertile să cultivăm legume și fructe, avem ape de toate felurile să pescuim mulți pești sănătoși și avem vreme schimbătoare de patru ori pe an, ca să nu ne plictisim.
De aceea avem și locuri precum restaurantul La Bordei, unde ai parte de preparate gustoase, cu ingrediente culese din natură. Te așteptăm cu brațele deschise să guști la noi o saramură delicioasă cum nu s-a mai văzut de la Decebal încoace!

la grătar, la abur, la cuptor – 200g

Direct din apele oceanului Atlantic, am adus pentru tine un somon proaspăt și delicios. Ești gata să-l încerci și să vezi cât de atent ți-l preparăm?
De ești obișnuit cu grătarul, ți-l frigem cât trebuie; de-l preferi fiert, îl încingem la abur doar pentru tine ca să iasă treaba bine! Dacă ai de gând să-l mănânci la cuptor, trebuie doar să ne zici și ți-l rumenim pe toate părțile, la temperatură medie, atât ca să rămână moale și suculent.
Alături de feliile de somon gras din farfuria ta vor fi nelipsite condimentele, bine alese: sare pentru gust, piper măcinat pentru savoare, puțin ulei de măsline dacă e cazul și, depinde de tine dacă punem sau nu verdețuri sau suc proaspăt de lămâie.
Ca de obicei, la mâncărurile preparate așa cum le vrei tu, garnitura ți-o alegi după bunul plac! Noi doar venim cu recomandările: cartofi la cuptor, cartofi natur, legume coapte sau fierte, mămăliguță? Gândește-te și spune-i ospătarului când vii la noi!
La Bordei te așteptăm cu drag și cu mare poftă ca să gătim pentru tine!

Întinse au fost teritoriile Daciei și iscusiți pescari și vânători erau strămoșii noștri daci. Cești viteji și-au întins pânzele până spre Marea Mediterană, unde au găsit un pește nemaivăzut în apele noastre. S-au întors acasă cu traistele pline cu pește numai bun de prăjit, cum știai ei mai bine, cu usturoi și mămăliguță.
Peștelui ce l-au descoperit noi îi spunem „dorada”, la fel ca spaniolii și nemții. Deși e un pește nelipsit din bucătăria mediteraneană, a ajuns și în bucătăria La Bordei, unde-l preparăm mereu așa cum îți place ție.
De vii la noi, ai de ales între o doradă pârlită ușor la grătar, una fiartă bine la abur sau una rumenită cum trebuie la cuptor sau coaptă lejer pe pat de sare. Ce îți place, asta să ceri când vii la noi fără să-ți fie rușine. Apoi, să nu uiți să ne spui și ce garnitură ți-ar prinde mai bine lângă doradă. Ți-o vom pregăti așa cum numai noi putem și te vom ospăta cum nimeni nu o mai face.
Abia așteptăm să te servim!