Evenimente 2018 la Restaurant La Bordei

Gustări reci și calde, salate, antreuri

Român de ești, probabil ai mai avut parte până acum la vreo masă de jumări rumenite; rețete există la noi cu duiumul. Însă, dacii știau cel mai bine ce i se cuvine cărnii grase din piept de porc, fiartă în vas de lut cât să se topească grăsimea și rumenită pe jăratec odată ce s-a făcut bucățele.
Încă de pe timpul marelui Decebal și poate chiar dinaintea lui, dacii au știut cum să separe untura de carne după ce a fiert și să prepare jumările atât de moi la interior și crocante la exterior, de ți se topesc în gură. Alături de porția sănătoasă de jumări ce o vei primi când vii La Bordei, poți zdrobi două cepe roșii pe fund de lemn și vei descoperi gustul desăvârșit și unic de pe vremuri al bucătăriei românești.
Aici, La Bordei, păstrăm ca pe aur rețeta bătrână de jumări rumenite din timpul dacilor și te invităm și pe tine să ți-o împărtășim. Vino și cere fără teamă ceastă gustare ce-ți deschide apetitul pentru povești și mâncare bună.

350 g

mezelic porc, mezelic pasăre, telemea, măsline, ceapă roșie, jumări, șorici

Când foamea ți se cațără-n stomac și pofta își face culcuș în mintea ta, ești invitat la restaurantul La Bordei unde te vei înfrupta din bunătățile dacilor de odinioară. Aici îți vei potoli pe deplin foamea cu un platou țărănesc dacic, făcut din cele mai alese gustări ce au rămas în istorie.
Adus pe blid zugrăvit în culori tradiționale, umplut până la refuz cu preparate reci și naturale, îți va unge sufletul încă de la prima vedere. Mezelicul de porc îmbinat cu mezelic de pasăre va întrece orice aperitiv ce l-ai gustat vreodată. Telemeaua ușor sărată din lapte proaspăt muls ți se va topi pur și simplu pe limbă, alături de jumări ușor rumenite și crocante și șorici care nu-ți va da voie să-l lași în farfurie.
Ca să-ți pice bine mezelicul, îți dăm inele de ceapă roșie proaspăt culeasă din grădină și măsline aromate culese direct de pe malul Mării Mediterane.
Bucătăria dacilor a impresionat toate popoarele cu care au intrat în contact și a fost atât de mult îndrăgită, încât rețetele au fost păstrate de-a lungul timpului și transmise prin viu grai până-n zilele noastre. Aici, La Bordei, le prețuim de ani de zile și ți le pregătim direct din ingredientele bogăției naturiste a meleagurilor noastre. Vino la ospăț și încearcă platoul preparat așa cum numai dacii știau mai bine!

100 g

Ai poftă de o gustare sănătoasă, pufoasă și ușor de digerat? Preparată din cel mai proaspăt și gras lapte de vaci de țară, cu smântână albă ca prima zăpadă dintr-o dimineață senină de decembrie, stropită cu bucăți de unt și aromată cu verdeață, crema de brânză La Bordei e un răsfăț pentru orice gurmand.
Încă de la prima atingere, simți cum ți se topește în linguriță, în drum spre a ta guriță. Mai fină decât orice mătase de pe lume și mai moale decât orișice unt ce l-ai zărit vreodată, crema de brânză La Bordei este un adevărat deschizător de drumuri pentru apetitul tău.
Vrei să știi de ce va fi cea mai bună cremă de brânză pe care o s-o încerci vreodată? Îți spunem secretul: verdeața proaspăt culeasă ce poate fi pătrunjel, mărar sau ceapă verde e atent aleasă chiar de noi din grădinile gospodarilor de pe meleagurile noastre și foarte bine tocată ca să se împreuneze cu brânza formând o cremă cum nu ai mai văzut.
Și… mai avem un secret care face crema de brânză La Bordei atât de savuroasă… dar te lăsăm pe tine să-l descoperi când vii pe la noi. Îți garantăm că pleci cu voie bună și burta plină!

salată de vinete, zacuscă, icre, fasole bătută – 200 g

Tacâmurile, lingurile și cuțitele abia ce-așteaptă să fie-nfundate-n preparatele reci și sănătoase ce sunt servite La Bordei. Dacă și ție-ți plac la fel de mult gustările reci și ușoare, aici ai nimerit bine.
De vii în miez de zi sau în prag de seară la noi la restaurant, fie că ai un apetit cât un urs de mare, fie că ți-e poftă de o mâncare sănătoasă, gustarea rece La Bordei e recomandarea noastră.
Făcută din vinete imediat scoase de pe foc și bătute bine împreună cu niște cubulețe de ceapă, salata de vinete îți va întrece orice așteptare. Zacusca noastră-i un amestec gustos de vinete coapte, gogoșari grași de țară și suc de roșii, o adevărată tradiție printre gospodinele românce.
Ca să înghiți în sec în timp ce citești aceste rânduri, am lăsat ce-i mai bun la final: icre de crap cu ceapă, tocate mărunt și făcute-n casă, ce le vei observa gustul și mirosul de la prima îmbucătură, fiind atât de diferite de cele din comerț.
Iar ca să fie gustarea ta completă, să știi că mai primești și o porție de fasole bine bătută cu ceapă călită pe deasupra, care te va încălzi pe dinăuntru și te va face să ceri îndată o nouă porție.
Ca să nu ne mai lungim cu vorba, sună-ne să faci o rezervare sau vino direct la noi și te vom ospăta așa cum știm noi mai bine.

400 g

Mai ții minte cum gătea bunica? Ea dintotdeauna a știut ce i se cuvine celei fierturi de porumb cunoscută sub numele de mămăliguță, udată cu smântână din lapte proaspăt muls și trântită pe pat de brânză de burduf, topindu-se pe deasupra.
Bunica prepara mămăliga din făină galbenă măcinată între cremenele unei mori vechi și leneșe, pe care o fierbea în apă din fântâna adâncă. În timp ce fierbea, presăra deasupra sare cenușie din bulgăre de munte. Timp de câteva zeci de minute o mesteca la foc mic până se făcea cremoasă și apoi o răsturna pe vasul mare de lut de pe masa de lemn în timp ce aburii din cratiță urcau jucăuși până-n tavan.
În timp ce mămăliga prindea contur și era fiartă în cazan, bunica spărgea câteva ouă scoase nu demult din cuibar și le vărsa albușul și gălbenușul în tigaia încinsă, ca să capete culoare și formă.
Mai ții minte mămăliguța de la bunica? Ei bine, La Bordei, ne vom asigura că nu o vei uita niciodată. O vom pregăti la fel cum îți plăcea ție pe vremuri, cu la fel de multă dragoste și pasiune, așa încât de gustul ei să nu te saturi niciodată.

salată verde, roșii, ardei gras, castraveți, telemea, măsline, ceapă – 350 g

Generoasă a fost natura cu dealurile patriei noastre! Ne-a dat ploaie, ne-a dat soare, ne-a dat pământuri de soi bun să cultivăm cele mai sănătoase salate cum nu s-au mai văzut oriunde altundeva în Europa, de la marele Decebal încoace…
Din rafturile colbuite ale istoriei am scormonit după o veche rețetă de salată câmpenească pe care suntem gata să ți-o preparăm imediat, aici La Bordei.
De ești molcom după o noapte grea, de ești ostenit după o zi lungă de muncă, o salată câmpenească te pune pe picioare și-ți dă roșeață în obraji. Gustul ei e obținut dintr-o amestecătură de legume proaspăt culese din grădinile țăranilor, spălate cu apă limpede de fântână adâncă și trecute prin mâinile iscusite ale bucătarilor noștri.
Salata verde întâlnește feliuțele de roșii zemoase de vară târzie și se amestecă împreună cu ardeiul gras și castraveții proaspăt tăiați și decojiți. Pentru savoare și mai mult gust, am presărat pe deasupra bucăți de telemea de vacă de la țară și am turnat câteva picături de ulei de măsline de soi, ca să-ți alunece mai ușor pe gât. Am pus toate cestea într-un bol și, la final, înainte să-ți aducem porția sănătoasă de salată câmpenească, nu ne pripim și-ți punem felii de măsline și ceapă, tocmai ca să-ți pice bine.
Când ți-e pofta mai mare, toate drumurile te vor aduce La Bordei și noi te vom cinsti cum știm mai bine!

măsline, nucă, mărar, ulei de măsline, pătrunjel, morcov, roșii – 200 g

Mehedinții noștri dragi, câte vitejii ați văzut voi de-a lungul istoriei, începând de la daci încoace… Drobeta este locul pe unde au pătruns romanii pentru prima oară în misiunea de a cuceri Dacia și e un tărâm recunoscut pentru câmpiile sale pline de viață și culoare și pentru vegetația bogată.
Direct din Drobeta am adus pentru tine o rețetă de salată cum nu s-a mai văzut în ceste părți ale țării și cum numai aici La Bordei poți servi. Am cules cele mai proaspete legume ce le-am putut găsi și le-am mestecat laolaltă cu măsline și pătrunjel. Gustul care nu se uită la această salată este dat de miezul de nucă dobrogeană, un pumn de fibre și minerale ce-ți umple trupul de energie.
Ca să-ți pice bine și să fie ușor de înghițit, am udat salata cu nițel ulei de măsline să-i dea gustul cela ce te răsfață atât de mult la o salată.
O porție de salată Drobeta te face voinic ca un urs și te pregătește să înfrunți greutățile vieții, ieșind câștigător de fiecare dată. Hai pe la noi să-ți facem o salată cum numai în Mehedinți ai mai putea mânca!

mix de salată, busuioc, mezelic de pasăre, struguri – 350 g

Bine-a zis cel ce odată a rostit vorbele: La Bordei, mănânci și bei! Mult adevăr a grăit, însă ce a uitat să spună a fost că aici poți mânca o salată cu mezelic de pasăre cum nicăieri nu mai găsești.
Sănătatea și prospețimea se întâlnesc în același bol, formând un dans al gusturilor și-un răsfăț al simțurilor. Chiar în fața ta, vei vedea cum mixul de salată verde cu busuioc și struguri se veselește cu feliile ușor rumene din piept de pasăre de țară, izbăvit la foc stins și înăbușit sub capac.
Firește că salata La Bordei e deliciul casei și toți cetățenii nou veniți o aleg la început, să ne cunoască mai bine și să descopere rețeta păstrată din veacuri cu atâta îndârjire de bucătarii noștri. Abia de câțiva ani încoace, de când s-a născut restaurantul nostru, am făcut ceastă rețetă de salată cunoscută și cu oamenii din București dar și cu orice trecător ce ne trece pragul, înfometat cu pofta pentru o mâncare bună și sănătoasă.
Te așteptăm să guști și tu din salata La Bordei și să vii și cu cei dragi ție, întrucât un deliciu ca acest nicăieri nu mai găsești!

salată, piept de pui, sprot, crutoane aromate – 350 g

Mare conducător a fost strămoșul nostru Decebal și iscusit luptător și militar mai era. Însă, ce nu se știe despre el e că a fost și un mare gurmand, poftind la feluritele mâncăruri preparate de gospodinele de la vremea respectivă.
Decebal a fost un mare iubitor de mâncare proaspătă, culeasă direct din natură, pentru că îi dădea energie să lupte și forță să reziste. Salatele îi făceau mintea ageră și-l ajutau să-și limpezească gândurile în pragul fiecărei lupte.
În cinstea cestui mare lider am adus pe lume o salată ce numai La Bordei poți mânca și nicăieri altundeva. Vei putea mușca din peptul celor mai fragezi pui ce-i avem, împreunați în salată verde, crutoane parfumate cu condimente și felii de șprot abia ce-a fost pescuit.
Vino la restaurantul La Bordei și lasă-te învăluit de aroma unei salate ce numai aici o găsești, în care puiul și peștele se întâlnesc și formează un adevărat deliciu! De vii și o comanzi dimineața sau la prânz, ai energie restul zilei și-ți va merge mintea iute; de vii și mănânci seara, dormi liniștit ca un fulg, fiind o masă ușoară, rapid de digerat.
Așadar, dacă vrei să ai mai multă forță și mintea ageră ca Decebal? Vino La Bordei și comandă salata făcută în cinstea lui, ce-i poartă numele!

Sănătate curată în farfuria ta! Asta avem pentru tine, dacă vii și comanzi crema de măsline specială și aromată ca de la mama ei de-acasă!
Cuprinzătoare și plină de savoare e bucătăria românească, împreunată cu influențe ale bucătăriilor străine învecinate. Strămoșii noștri latini au adus de pe malurile Mării Mediterane măslinele și rețetele ce se pot face din ele. Odată ce ai încercat crema de măsline autentică servită numai La Bordei, te-ai lins pe degete și ai mai cerut o porție!
Pasta ce reiese după ce mixăm mai multe feluri de măsline e delicioasă, dar vrem să-i dăm o aromă și mai intensă așa că o stropim și cu puțin ulei de măsline. Ca să-i dăm și mai multă savoare, adăugăm diferite ierburi pentru gust, pentru că, slavă Domnului, natura a fost generoasă cu noi.
La final, când vei lăsa această licoare mediteraneană să-ți invadeze simțurile, vei simți pe limbă și puțină aromă de usturoi, ca să-ți crească pofta mâncând. Crema de măsline La Bordei e ideală pe pâine integrală prăjită și-i așa delicioasă încât mai mai ce-ți vine să-ți umpli traista cu o porție ca să o duci acasă și să ai pe mai târziu.

350g

telemea de oaie, branza de burduf, strugure, branza de capra, miez de nuca, cascaval afumat, paine prajita

(macrou afumat, icre de crap, scrumbie marinata, somon afumat, Pasta de peste, paine prajita) – 300g

20 lei

salata, porumb, masline, ceapa rosie,ton – 300 g

salata, somon fume, masline, ou fiert , capere – 300 g

rosii, castraveti, masline, feta, ardei gras – 300 g

15 lei

400 g

brânză de burduf, afumatură, mămăligă

300 g

vita julienne, crutoane, rosii, salata