Evenimente 2018 la Restaurant La Bordei

Ciorbe / Supe

400 ml

fasole alba, ceapă, morcovi, afumătura de porc, pătrunjel

O ciorbă de fasole cu afumătură la vremea ei nu se compară cu nimic. Și a cam venit vremea ei, dacă te-ai oprit să citești aceste rânduri. Fii atent la ce scrie mai jos, pentru că nu știi ce pierzi dacă treci mai departe.

Fasolea dată în mai multe ape, pentru limpezirea gândurilor, se pune la fiert din timp la foc mic, mestecând contanstant. Ceaunul mare e lăsat la “dospit” o vreme, suficient cât să preparăm celelalte ingrediente. Se merge în pivniță, de unde alegem cu simț de răspundere pentru viitorul mesean din produsele noastre afumate. O costiță de purcel de țară ne sare în ochi imediat, astfel că purcedem la următoarea etapă.

Se taie costița în fâșii egale, nici prea groase, nici prea subțiri, să reziste ulterior la foc. O aruncăm peste fasole și ținem totul sub observație încă puțin. Cât să se omogenizeze fasolea cu afumătura la fum de lemn de brad, până miroase de-ți vine să mănânci direct din ceaun.

La final, se servește în bolul de lut pictat în culori tradiționale și cu o salată de ceapă roșie alături. Introducerea perfectă pentru un ospăț ca pe vremuri !

400 ml

carne de pasăre, ou, smântână, mărar, morcovi, albitură

Ideală pentru un prânz ușor și prietenos, ciorbița de pulpițe “La Bordei” are parte de o atenție deosebită din partea bucătarilor noștri. Ingredientele folosite fac diferența, iar gusturile fine ale oaspeților noștri au apreciat-o dintotdeauna.

Imediat ce ai așezat pe masă păhărelul de țuică din partea casei, ți se face instant o foame de lup. Nu că n-ai fi venit cu ea, dar senzația aduce cu se întâmplă la țară, cu oamenii pământului, în al doilea conac al zilei. Ciorbița de pulpițe mai bună ca la greci are rolul de a domoli răscoala dinăuntru pentru ce va să vină la felul următor.

Secretul, căci mereu avem câte unul, constă în carnea de pasăre de țară și în restul ingredientelor obținute din surse verificate și bogate în proteine. Oul, proaspăt cules din cuibar, smântâna untoasă de la cioban, mărarul, morcovii și albitura culese cu grijă de bunicii noștri, toate fac un dans ireal al gusturilor autentice.

Servită fierbinte, pentru a simți din plin aromele naturale, ciorbița de pulpițe “La Bordei” este preludiul ideal pentru o masă de pomină. Nu o rata!

400 ml

pulpă de vacă, morcovi, țelină, ceapă, albitura, verdeață, borș de casă după rețetă dacică

Vrei o ciorbă răcoritoare, revigorantă, care să-ți facă poftă de viață cât ai bate din palme? Alege ciorba de văcuță cu borș acrit după rețeta dacică și nu vei da greș.

Numai să-ți faci o idee, află că borșul despre care vorbim este preparat după o rețetă veche de mii de ani. Umplut în casă în vase de lut, cu infuzii de frunze de vișin și leuștean, borșul este ținut la rece în pivniță pentru a nu-și pierde proprietățile.

Imaginează-ți cum stă carnea de vită în farfurie după am fiert-o în borșul acru din vasul de lut! Extrem de fragedă și jucăușă, ea capătă al gust în momentul în care sunt adăugate albitura, morocovii, țelina și restul verdețurilor.

Servită aburindă, te va cuceri instant aroma ei. Iar la final, parcă ai mai vrea să comanzi și la pachet, pentru cei de acasă. Căci nimeni nu mai are timp să facă așa ceva în ziua de azi !

400 ml

burtă de vită, ou, smântână, borș dacic, usturoi, cruton cu măduvă

Da, știm, ai mâncat ciorbă de burtă peste tot, poți spune că ești specialist în ele. Dar ca a noastră sigur n-ai mâncat, dacă te afli pentru prima dată prin zonă.

Preparată cu suflet și cu burtă de vită din sursă sigură, ciorba noastră a devenit repede un hit. De ce? Pentru că am păstrat linia rețetei originale și pentru că nu am făcut rabat la calitatea ingredientelor.

Cremoasă la aspect și consistentă la gust, ciorba de burtă-altcumva se diferențiază prin faptul că totul a fost pus la fiert în borșul nostru dacic (același pe care îl regăsești și la ciorba de văcuță). Proaspăt și viu, borșul face este factorul de echilibru din farfurie. Ciorba de burtă devine astfel suficient de sățioasă pentru a potoli senzația de foame și, în același timp, ușor de digerat datorită borșului acru.

Se servește alături de un ardei iute și de smântână grasă, de la țară, după preferințe. Usturoiul este și el acolo, pentru doritori și nu numai. Poftă bună!