Evenimente la Restaurant La Bordei

Ciorbe / supe

fasole alba, ceapă, morcovi, afumătura de porc, pătrunjel

O ciorbă de fasole cu afumătură la vremea ei nu se compară cu nimic. Și a cam venit vremea ei, dacă te-ai oprit să citești aceste rânduri. Fii atent la ce scrie mai jos, pentru că nu știi ce pierzi dacă treci mai departe.

Fasolea dată în mai multe ape, pentru limpezirea gândurilor, se pune la fiert din timp la foc mic, mestecând contanstant. Ceaunul mare e lăsat la “dospit” o vreme, suficient cât să preparăm celelalte ingrediente. Se merge în pivniță, de unde alegem cu simț de răspundere pentru viitorul mesean din produsele noastre afumate. O costiță de purcel de țară ne sare în ochi imediat, astfel că purcedem la următoarea etapă.

Se taie costița în fâșii egale, nici prea groase, nici prea subțiri, să reziste ulterior la foc. O aruncăm peste fasole și ținem totul sub observație încă puțin. Cât să se omogenizeze fasolea cu afumătura la fum de lemn de brad, până miroase de-ți vine să mănânci direct din ceaun.

La final, se servește în bolul de lut pictat în culori tradiționale și cu o salată de ceapă roșie alături. Introducerea perfectă pentru un ospăț ca pe vremuri !

Ideală pentru un prânz ușor și prietenos, ciorbița de pulpițe “La Bordei” are parte de o atenție deosebită din partea bucătarilor noștri. Ingredientele folosite fac diferența, iar gusturile fine ale oaspeților noștri au apreciat-o dintotdeauna.

Imediat ce ai așezat pe masă păhărelul de țuică din partea casei, ți se face instant o foame de lup. Nu că n-ai fi venit cu ea, dar senzația aduce cu se întâmplă la țară, cu oamenii pământului, în al doilea conac al zilei. Ciorbița de pulpițe mai bună ca la greci are rolul de a domoli răscoala dinăuntru pentru ce va să vină la felul următor.

Secretul, căci mereu avem câte unul, constă în carnea de pasăre de țară și în restul ingredientelor obținute din surse verificate și bogate în proteine. Oul, proaspăt cules din cuibar, smântâna untoasă de la cioban, mărarul, morcovii și albitura culese cu grijă de bunicii noștri, toate fac un dans ireal al gusturilor autentice.

Servită fierbinte, pentru a simți din plin aromele naturale, ciorbița de pulpițe “La Bordei” este preludiul ideal pentru o masă de pomină. Nu o rata!

pulpă de vacă, morcovi, țelină, ceapă, albitura, verdeață, borș de casă după rețetă dacică – 400 ml

Vrei o ciorbă răcoritoare, revigorantă, care să-ți facă poftă de viață cât ai bate din palme? Alege ciorba de văcuță cu borș acrit după rețeta dacică și nu vei da greș.

Numai să-ți faci o idee, află că borșul despre care vorbim este preparat după o rețetă veche de mii de ani. Umplut în casă în vase de lut, cu infuzii de frunze de vișin și leuștean, borșul este ținut la rece în pivniță pentru a nu-și pierde proprietățile.

Imaginează-ți cum stă carnea de vită în farfurie după am fiert-o în borșul acru din vasul de lut! Extrem de fragedă și jucăușă, ea capătă al gust în momentul în care sunt adăugate albitura, morocovii, țelina și restul verdețurilor.

Servită aburindă, te va cuceri instant aroma ei. Iar la final, parcă ai mai vrea să comanzi și la pachet, pentru cei de acasă. Căci nimeni nu mai are timp să facă așa ceva în ziua de azi !

burtă de vită, ou, smântână, borș dacic, usturoi, cruton cu măduvă – 400 ml

Da, știm, ai mâncat ciorbă de burtă peste tot, poți spune că ești specialist în ele. Dar ca a noastră sigur n-ai mâncat, dacă te afli pentru prima dată prin zonă.

Preparată cu suflet și cu burtă de vită din sursă sigură, ciorba noastră a devenit repede un hit. De ce? Pentru că am păstrat linia rețetei originale și pentru că nu am făcut rabat la calitatea ingredientelor.

Cremoasă la aspect și consistentă la gust, ciorba de burtă-altcumva se diferențiază prin faptul că totul a fost pus la fiert în borșul nostru dacic (același pe care îl regăsești și la ciorba de văcuță). Proaspăt și viu, borșul face este factorul de echilibru din farfurie. Ciorba de burtă devine astfel suficient de sățioasă pentru a potoli senzația de foame și, în același timp, ușor de digerat datorită borșului acru.

Se servește alături de un ardei iute și de smântână grasă, de la țară, după preferințe. Usturoiul este și el acolo, pentru doritori și nu numai. Poftă bună!

Potrivită pentru cei care vor o ciorbă de porc după o rețetă aparte, pripita dacică te inspitește imediat ce îi simți aroma.

Kefirul natural, legumele din grădină și carnea de porc crescut la țară după datina străveche, își fac imediat simțită prezența. Ciorba îți gâdilă imediat simțurile și te face să întrebi din priviri ospătarul ce i-a adus vecinului de masă.

Pripita dacică se leagă cu ou abia luat din cuibar și cu făină de mei, așa cum obișnuia să li se servească nobililor daci. Un vals al aromelor și o senzație răcoritoare dată de kefirul de la stână, încât îți vine să mânânci în neștire.

Carnea de porc se strecoară și ea în farfurie, ca un oaspete binevenit, dar nu ea se află în rolul principal. Pe primul loc se situează ciorba în sine, atât de bine sunt îmbinate toate elementele între ele. Acesta este secretul rețetei mai vechi decât istoria.

Vino La Bordei să guști o porție de pripită dacică și n-o să ne supărăm dacă vei duce vorba mai departe.

kefir, varză roșie, borș, pătrunjel, pipote rață, morcov – 400 ml

Orice ospăț pe cinste începe cu-o ciorbă potrivită, cu ingrediente naturale, ce-ți gâdilă papilele gustative și-ți invită stomacul la dans. Aromată cu kefir proaspăt din lapte de vacă crescută la țară, împerechiată cu legume proaspete, borș potrivit de acru și frunze fragede de pătrunjel, ciorba dacilor din pipote de rață e gătită la fel cum se făcea pe vremea dacilor nobili, tarabostes. Rețeta datează de pe vremea când aristocrații geto-daci stăpâneau ceste pământuri.
Servită în blide zugrăvite în culorile vremurilor istorice, ciorba nobililor te va face să uiți de griji și să înghiți în gol de fiecare dată când îi simți aroma în apropiere. Dintre toate organele de rață, pipotele sunt pentru mulți bucătari o adevărată piatră de încercare. Însă, nu-ți face tu griji, iscusința dacilor a fost transmisă din generație și generație și a ajuns la noi. Știm să le gătim cu la fel de mult meșteșug. Le aromăm așa cum îți place ție și le condimentăm cum numai noi știm de bine.
De ești pregătit să servești o masă pe cinste când vii La Bordei, potrivita dacilor e exact ce ai tu nevoie. Tu ai trebuință doar de poftă; cu gustul venim noi.

făină de mei, biban, pătrunjel, morcov, unt, smântână – 400 ml

Ești pregătit să te lași purtat pe meleagurile Traciei? Haide și-ncearcă o dreasă cum numai cu mii de ani în urmă o puteai încerca! Încă de pe vremea când triburile tracilor băteau la poarta Troiei, când trăiau în armonie și până să înceapă celebrul război troian, s-a născut o rețetă culinară care te face să te lingi pe degete.
Noroc că a fost transmisă din generație în generație, pentr că așa noi am dat de acea rețetă și am adus-o în restaurantul La Bordei.
Aici, ți-o preparăm cu multă pricepere, încât te unge pe suflet și pe gât în același timp. Este acea dreasă tracică unică de biban proaspăt prins cu năvodul, aromată cu făină de mei, pătrunjel, țelină și lămâie. Vai de noi, ce bună e! Pentru ca gustul ei să fie desăvârșit, rețeta ne-a cerut să adăugăm și cel mai gras unt pe care îl putem găsi, cu smântână proaspătă de vacă dolofană. Așa că, ce puteam face? Am păstrat rețeta intactă, așa cum am găsit-o în negura timpului, și vrem să vii și tu să o încerci să ne spui ce părere ai.
Și bine am făcut că am păstrat-o! Ne-a ieșit o ciorbă delicioasă, cum numai și numai La Bordei o poți gusta. Cât timp mănânci, închide ochii și simte-te ca-n mijlocul naturii, pe malul unui lac, în timp ce lângă tine triburile de traci pescuiesc cu nesaț bibani și îi prepară cu meșteșug la foc pe lemne, în blide de lut.