Evenimente la Restaurant La Bordei

Plăcintă dacică cu varză roșie murată sau cu piure de țelină și mărar

După fiecare masă, ca să-ți pice totul bine, se cuvine să închei ospățul cu o felie sănătoasă de plăcintă creață, cu brânză și mărar, făcută numai cum dacii știau mai bine.
Rețeta ne-a fost transmisă prin viu grai, din mamă în fiică, din moși-strămoși, încă de pe vremea dacilor, întrucât din daci se trag plăcintele neamului nostru.
Plăcinta Dacică e rotundă, cu margini ușor încrețite, făcută din aluat lăsat la dospit atât până se întind foile bine de tot. Cu mâini iscusite amestecăm mai multe feluri de brânză cu mărar, ouă și smântână și lapte proaspăt muls de vacă, apoi le acoperim cu foile plăcintei pe care o prăjim bine pe ambele părți, ca să devină crocantă și rumenită atât cât trebuie.
Plăcinta creață era un deliciu în zilele dacilor și a rămas unul și-n zilele noastre, când în fiecare marți după Paște, femeile gospodine de prin satele maramureșene și hunedorene se trezesc cu noaptea-n cap să prepare aluatul pentru plăcinta a cărei rețetă datează încă de pe vremea străbunilor noștri.
Dacă vrei să guști o picătură de istorie, așa cum numai în puține locuri din România o poți face, vino la noi și comandă o plăcintă dacică așa cum se făcea odinioară.

7 lei