Evenimente la Restaurant La Bordei

Cocoșelul neascultător

cocoșel, piept de rață, mandarine, rozmarin, vin alb – 350 g

Știai că pieptul de rață și cocoșul mândru de țară pot face casă bună la tine în farfurie? E drept, cu puțin efort și inspirație din partea bucătarului, nu degeaba se numește “cocoșeul neascultător”.

Ca într-o poveste cu daci și romani, aici avem de-a face cu personalități puternice. Rața, considerată de mulți regina preparatelor deosebite, și cocoșul de țară – ce vrea să-și impună cu orice preț statutul dominator.

Secretul consensului dintre cele două stă în priceperea bucătarului de a respecta cu sfințenie litera rețetei vechi de mii de ani. De pe vremea când se vâna cu arcul pentru a avea ce pune pe masă. Atunci, ca și acum, carnea de cocoș și cea de rață se porționau după un algoritm știut numai de bucătar și se așezau cu grijă în ceaunul încălzit la foc domol. Rezulta o ceartă aprigă a simțurilor, care pe care, din care nu e sigur cine ieșea învingător.

Zeama de mandarină și rozmarinul aveau rol de arbitri, pentru a distribui uniform aromele și pentru a aplana conflictul de personalitatea. Decizia finală în toată această poveste a bunului gust o avea vinul alb, viu și iute în același timp, turnat cu grijă spre final.

Am amintit de o luptă a personalităților din farfurie? La final, singurul câștigător ești tu, clientul nostru! Poftim La Bordei, să te bucuri din plin de această luptă a gusturilor din bolul de lut.

50 lei